Анонси
 
 
 

 

Назад

Урядом затверджено План невідкладних заходів із запобігання та протидії домашньому насильству, насильству за ознакою статі, захисту прав постраждалих осіб

Сьогодні, 23 квітня, відбулося засідання Міжвідомчої ради з питань сім’ї, гендерної рівності, запобігання та протидії домашньому насильству та протидії торгівлі людьми під головуванням заступниці голови обласної державної адміністрації Олени Думи.

Учасники засідання дали оцінку ситуації в області з питання запобігання та протидії домашньому насильству та обговорили подальші кроки реагування на випадки насильства і надання якісних комплексних послуг постраждалим особам.

 Згідно з даними офіційної статистики у І кварталі 2021 року в Україні зафіксовано 44192 (1502 – в Чернігівській області) звернення щодо фактів домашнього насильства, з них 37872 (1439 – в Чернігівській області) звернення надійшло від жінок. На урядову гарячу лінію «1547» у першому кварталі з приводу насильства звернулося 10 тисяч осіб.

Урядом затверджено План невідкладних заходів із запобігання та протидії домашньому насильству, насильству за ознакою статі, захисту прав осіб, які постраждали від такого насильства розпорядженням Кабінету Міністрів України від 22 квітня цього року. Планом передбачено удосконалення механізму координації та взаємодії відповідальних суб׳єктів запобігання та протидії насильству. Також забезпечення функціонування спеціалізованих служб підтримки постраждалих осіб відповідно до обґрунтованих потреб.

Наразі не всі територіальні громади області визначили відповідно до чинного законодавства координаторів даного напрямку на місцях. Таких громад 17.

Для розширення мережі спеціалізованих служб підтримки постраждалих осіб надається субвенція з державного бюджету місцевим бюджетам.

Про порядок та умови надання субвенції доповідав Голуб В’ячеслав Львовичзаступник директора Департаменту. За рахунок субвенції можуть бути створені наступні види спеціалізованих служб підтримки постраждалих осіб: притулки, денні центри (з кризовими кімнатами для цілодобового перебування або без кризових кімнат), консультативні служби.

Про запобігання та протидію проявам жорстокого поводження, гендерно зумовленого насильства, домашнього насильства щодо дітей та булінгу (цькування) доповіла Грищенко Ірина Володимирівна – заступник директора Навчально-методичного центру психологічної служби у системі освіти Чернігівської області  Чернігівського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти імені К.Д.Ушинського

В усіх закладах освіти має бути визначений уповноважений спеціаліст з числа працівників закладу для проведення невідкладних заходів реагування у разі виявлення фактів насильства та/або отримання заяв/повідомлень від постраждалої особи чи інших осіб.

 

 
 

 

Назад