Анонси
 
 
 

 

Назад

Проведені заходи Чернігівського обласного молодіжного центру у першому кварталі 2021 року

У першому кварталі 2021 року заходами Чернігівського обласного молодіжного центру охоплено 58 885 осіб. З огляду на карантинні обмеження робота Чернігівського обласного молодіжного центру (далі Центр) здійснюється як в офлайн, так і в онлайн.

Молодь активно цікавиться можливостями вивчення різних іноземних мов. Саме тому в Центрі діють декілька клубів, зокрема: «Lesen auf Deutsch» (німецька мова) (художня література та граматика); клуб практики східної каліграфії та вивчення японської; клуб вивчення корейської мови «Easy Korean»; «Маленька Франція» - клуб вивчення французької. Учасники цих клубів вивчають граматичні аспекти мов, розширюють словниковий запас, покращують навички розмови на побутові теми, вдосконалюють вимову, поліпшують сприйняття іноземної мови на слух.

Регулярно відбувалися репетиції (а в подальшому – і покази) вистав гуртка Молодіжного Інтеграційного Театру «МІСТ», а також заняття циркової студії «Олімпія».

На базі Центру було проведено кваліфікаційний вишкіл дійсного членства в Пласті та створенні гуртки. Гурток Пласт – це самовиховання, тобто тут відбувається головна пластова діяльність для розвитку особистості. У гуртку працюють для загального добра його учаснтків. За таких умов розвиваються характер, самодовір’я та провідницькі якості.

З метою підвищення рівня громадської активності та патріотичної свідомості молоді, створення морально-етичних засад для її всебічного розвитку працює дискусійний клуб «ДуМкА». У рамках роботи клубу проводилися такі гутірки, як: «Герої Крут», «Дебальцеве-2015: успіх чи трагедія?», «Павлопіль-Широкинська наступальна операція», «Наші герої чужої війни», «Тризуб – символ твоєї свободи», «До річниці звільнення Києва та Чернігова. 01 березня 1918 року», «Уроки Корюківської трагедії 1943» та «Микола Міхновський. Самостійна Україна».

З метою сприяння  утвердженю в молоді принципів любові й гордості за власну державу, її історію та кульуру, національних і загальнолюдських цінностей, усвідомлення громадянського обов’язку та зміцнення якостей патріота України було проведено декілька показів документального кіно вітчизняного виробництва, а саме: «Зима, що нас змінила» (цикл документальних фільмів про події, що відбувалися на Євромайдані під час Революції гідності), «Добровольці Божої чоти» (повнометражний документальний фільм про захисників Донецького аеропорту, фільм – історія творення нової української армії), а також «Трохи нижче неба» (кінострічка – розповідь про українських воїнів-кіборгів, які боролися в Донецькому аеропорту).

З метою налагодження діалогу між молоддю та людьми літнього віку проведено захід «Ретроклуб».

До Дня Соборності проведений онлайн-форум «День Соборності. Регіональний вимір. Чернігівщина». У рамках форуму відбулося відкриття виставки  «Українська революція 1917-1921: регіональний вимір», яку переглянуло більше 5 тис. осіб.

До Дня безпечного Інтернету був проведений форум «Попереджений, значить озброєний». Обговорювалися найпопулярніші види шахрайства в Інтернеті та способи убезпечення від них. Окрім того, порушувалися питання про захист особистих даних, використання публічного Wi-fi, як правильно створювати захисні паролі, ідентифікація, аутентифікація, авторизація, підмінні сайти та інші. Загальне охоплення – 2484 особи. Ще для студентів Чернігівського вищого професійного училища побутового обслуговування проведені бесіди на теми «#stop_sexтинг» та «Безпека в Інтернеті». Заходами охоплено 57 осіб.

Спільно із ГО «Жінки Батьківщини», до Всесвітнього дня боротьби проти раку, проведено інформаційний день з провідним лікарем онкологом-мамологом Дмитром Цвіром. Участь в заході взяли жінки різного віку, в тому числі і молодь.

До відзначення Дня Закоханих проведений творчий молодіжний «квартирник» «All You Need Is Love». Участь у заході взяли виконавці авторських пісень, музики, поети-початківці з числа студентів, які презентували іншій молоді свою творчість.

До дня Героїв Небесної Сотні проведено ряд заходів, де молодь могла більше дізнатися про цю пам’ятну дату. Це, зокрема,: прямий ефір на тему «Народження української свідомості», перегляд документального фільму «Зима, що нас змінила» та демонстрація виставки  «Обличчя Революції». Заходами охоплено 2500 осіб.

23 лютого 2021 року відбулася зустріч «Успішні кейси відповідальності: Будуючи власну країну» з головою Центру Громадянських Ініціатив – ЦЕГРІН, першим заступником голови Чернігівської обласної державної адміністрації Віталієм Загайним. Під час зустрічі обговорили питання формування громадянського суспільства в Україні шляхом залучення до громадської діяльності та підготовки активного, обізнаного й відповідального громадянина – члена територіальної громади, а також аспекти формування в молоді активної громадської позиції та навчання самоорганізації й самоврядуванню через поширення знань та практик.

25 лютого 2021 до дня спротиву Криму російської окупації відбувся прямий ефір в студії «Мікрофони» спільно з представниками Українського  інституту національної пам’яті в Чернігівській області та учасником російсько-української війни. Ефір переглянуло 3 тис. осіб.

Для популяризації здорового способу життя проводились навчальні заняття, тренінги, зокрема воркшоп з фітнес-тренером «Харчування та спорт: як без дієт та крайнощів досягти ідеальних форм». Обговорили також теми розрахунку калорій, необхідного об’єму випитої води та багато іншого.

З 1 по 5 березня 2021 року проходила серія заходів у рамках фестивалю української культури «KalyNOVIWeek». На відкритті фестивалю відбулося знайомство молоді з чарівністю і колоритом мистецтва українського народу, красою минулого та сучасності, через думи, пісні, танці. Відкриття відбувалося в форматі офлайн та онлайн.

у рамках фестивалю було проведено фотосесію «Ми «KalyNOVIWeek», відкриття виставки живописних робіт молоді з інвалідністю «Країна «KalyNOVI», майстер-клас з сучасного українського живопису, показ українського кіно «Додому» від Артхаус Трафік, показ вистави «Мандарини» від студентського театру Національного університету «Чернігівський колегіум» імені Т.Г. Шевченка «EX LIBRIS» та вечорниці сучасної музики та поезії.

Спільно з Програмою «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність» (DOBRE) у березні на базі молодіжного центру відбувалося навчання представників ОТГ Чернігівської області.

У прямому ефірі студії «Мікрофони» відбулося ток-шоу «Мені фіолетово», основною метою якого стало розвінчання міфів «суто чоловічих» або «суто жіночих» професій. Говорили про гендерні стереотипи, історії успіху та поразки, які виклики стоять перед дівчатами та жінками в побудові кар’єри. Заходом охоплено 920 осіб.

11 березня 2021 пройшов прямий ефір в студії «Мікрофони»: День українського добровольця (Про що це?). Було обговорено актуальні теми, пов’язані з історію та сучасністю добровольчого руху.

16 березня 2021 року пройшов національно-патріотичний захід до Дня українського добровольця «Доброволець FEST». Захід проходив в форматі квесту. Участь взяло сім команд з різних навчальних закладів Чернігівщини. Молоді люди проявили свої знання та вміння, виконуючи завдання з історії, домедичної допомоги, картографії, продемонстрували свою фізичну витривалість, знання українських пісень, а також дізнались про правила безпечного поводження із зброєю та інформаційну безпеку в Інтернеті. Окрім змагальної частини, учасники поспілкувалися з добровольцями та приміряли військове спорядження. Загальна кількість учасників становила 49 осіб.

Британською Радою в Україні підтримано проєкт Чернігівського обласного молодіжного центру «Corona-війни. Прихована загроза». З березня розпочався перший етап проєкту, який полягає в опитуванні молоді Чернігівської області та збору інформації щодо їх відчуття впливу пандемії на здоров’я, самопочуття та повсякденне життя. Наразі, опитано 589 осіб, віком 14-35 років з різних населених пунктів Чернігівської області.

У партнерстві з Асоціацією політичних психологів України, ГО «Спілка жінок м. Чернігова» та ГО «Спілка жінок Чернігівщини» проведено дискусію «Жінки Чернігівщини в умовах COVID-19: проблеми, наслідки, прориви». Під час заходу, який відбувся у форматі відкритого простору, жінками та дівчатами обговорено найболючіші проблеми, які повстали або загострилися через пандемію, а також напрацьовано шляхи їх вирішення. Участь у заході взяли жінки різного віку, які займаються активною громадською діяльністю та захистом прав жінок.

23 березня 2021 року відбувся допрем’єрний показ документального фільму «Трохи нижче неба». На допрем’єрний показ прийшли більше сотні студентів, військових, волонтерів. Після фільму молодь та гості ділились враженнями. Дехто розповідав про своїх батьків, котрі захищали і захищають нашу країну в різних підрозділах.

25 березня 2021 року пройшов онлайн-квіз «Об’єднані цілями сталого розвитку» серед молодіжних центрів та просторів Чернігівщини в рамках проєкту соціальної дії «Об’єднані цілями сталого розвитку в рамках програми Активні громадяни» за фінансової підтримки British Council в Україні. Учасниками були 5 команд, з різних молодіжних центрів та просторів Чернігівщини. Квіз можна було переглянути онлайн та спробувати себе в знаннях з цілей сталого розвитку. Охоплено 1993 особи.

Започатковано онлайн-стрім-шоу «Youth Bands Show» для початківців  музичної справи. Першими учасниками шоу стали виконавці молодіжного гурту «Apple Pie». Під час відкритого ефіру зі студії «Мікрофони» учасники гурту розповіли про початок свого творчого шляху, перші успіхи та невдачі, поділилися «секретами кухні» і виконали свої кращі пісні. Рубрика запланована як постійна. 

У соціальних мережах ведуться рубрики «День в історії» та «Український кіноматограф», які виходить щоп’ятниці.

На базі центру діє ігровий клуб «Ігри для дорослих»: фінансова гра «Cash-Flow». Учасники навчаються та вдосконалюють навички креативного мислення, ведення переговорів, вміння відстоювати власну точку зору і переконувати опонента тощо.

У рамках профорієнтаційного напряму проводились інтерактивні заходи, якими охоплено близько 90 осіб молодого віку.

Проведена лекція-бесіда на тему «Дороги, які ми обираємо» для школярів 8-10 класів м. Чернігова. Учасники заходів мали можливість ознайомитись з актуальними, сучасними, інформаційно-просвітницькими матеріалами щодо вибору професій, що включали тестові матеріали, відеокурси, вебінари, книжки, посилання на онлайн курси та інші тематичні вебресурси тощо.

Окрім того, для молоді проведено воркшоп «Як вступити на навчання до топових університетів безкоштовно» від благодійної організації Ukraine Global Scholars.  Говорили про діяльність та результати роботи Ukraine Global Scholars, особливості освіти у США та чим вона відрізняється від освіти в Україні, основні вимоги апліканта та поради під час подачі заявки до UGS. Фіналістки на власному досвіді розказали про  підготовку до вступу в умовах пандемії.

Для студентів проводилися профорієнтаційні лекції «Про вступ до магістратури-2021», лекція бесіда для студентів соціальної роботи «Організація роботи молодіжних центрів, як установи соціальної сфери на прикладі Чернігівського обласного молодіжного центру», лекція-бесіда «Працевлаштування в молодіжній сфері. Або хто такий молодіжний працівник?».

Важливим етапом самореалізації молоді є волонтерська діяльність. Так, на базі центру розроблено проєкт розвитку та підтримки волонтерства за підтримки Британської Ради в Україні. На постійні основі діє підтримка та розвиток осередку програми «Будуємо Україну Разом». За звітний період спільно реалізовано три акції взаємодопомоги та добросусідства від програми «Будуємо Україну Разом»: «БУРчик в гуртожитку НУ «Чернігівської політехніки»» та два БУРчика в Ковчинській школі. Волонтери акцій змогли переконатися, що робити позитивні зміни нескладно, необхідно лише бажання взяти відповідальність. За всі акції спільнота поповнилася на 80 волонтерів.

Назад