Анонси
 
 
 

 

Назад

Відбулася робоча нарада щодо запобігання та протидії домашньому насильству

04 лютого у Департаменті сім’ї, молоді та спорту облдержадміністрації відбулася робоча нарада за участі представників Служби у справах дітей облдержадміністрації, Управління превентивної діяльності ГУНП в області та обласного центру соціальних служб. Були розглянуті питання координації роботи на місцях щодо запобігання та протидії домашньому насильству та узгодження статистичних даних щодо звернення громадян області стосовно вчинення домашнього насильства.

Департаментом сім’ї, молоді та спорту облдержадміністрації, як регіональним координатором у сфері запобігання та протидії домашньому насильству, щоквартально узагальнюється інформація та здійснюється її аналіз, щодо випадків вчинення насильства в сім’ї та проведення заходів щодо попередження насильства. Згідно з даними міжвідомчої статистики протягом 2020 року в області зафіксовано 6783 звернення щодо фактів насильства в сім’ї. Серед загального числа звернень 95 % звернень надійшло від жінок. На профілактичному обліку органів поліції перебуває 1647 осіб, які вчинили домашнє насильство. Дільничними інспекторами поліції винесено 834 термінових заборонних приписів.

Зазначимо, терміновий заборонний припис як спеціальний захід протидії домашньому насильству може містити такі заходи:

  • зобов’язання залишити місце проживання (перебування) постраждалої особи;
  • заборона на вхід та перебування у місці проживання (перебування) постраждалої особи;
  • заборона в будь-який спосіб контактувати із постраждалою особою.

Підставою винесення термінового заборонного припису є ініціатива поліції або заява постраждалої особи. Термін дії, передбачений законодавством, для такого припису - до 10 діб.

Впродовж 2020 року в області проводилася соціальна робота з сім’ями, які перебувають на обліку таких, що опинилися у складних життєвих обставинах, зокрема сімей, де існують випадки вчинення насильства або виникає реальна загроза його вчинення. За звітний період суб’єктами соціальної роботи в області надавали соціальні послуги 253 родинам, з них 185 поставлено на облік сімей, які опинилася у складних життєвих обставинах з приводу насильства в сім’ї. Всі сім’ї занесено до банку даних сімей, які опинилися в складних життєвих обставинах. Під соціальним супроводом перебуває 87 сімей.

Станом на 01.01.2021 на обліку служб у справах дітей, з підстави скоєння щодо них насильства в сім’ї, перебуває 48 дітей. Протягом звітного періоду представниками служб у справах дітей, центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, територіальних підрозділів ГУНП в області, територіальних громад здійснюються систематичні перевірки умов проживання підоблікових дітей. Проведено 398 заходів, направлених на захист прав дитини від насильства в сім’ї.

 
 
 

 

 

Назад