Анонси
 
 
 

 
Події

Назад

 

2023 рік

Створено Коаліцію «Чернігівщина 1325»

З метою консолідації зусиль з локалізації Плану дій з виконання резолюції Ради Безпеки ООН 1325 «Жінки, мир, безпека» на період до 2025 року у Чернігівській області та Національного плану дій з її виконання, за підтримки МБФ «Український Жіночий Фонд» та сприяння Апарату Урядової уповноваженої з питань гендерної політики у серпні 2023 року в області ініційовано створення Коаліції «Чернігівщина 1325».

Коаліція є відкритою до приєднання громадських організацій, що працюють в галузі питань гендерної рівності, підтримки жінок, родин із дітьми, а також органів державної влади, що зацікавлені підтримувати виконання обласного плану дій щодо Резолюції 1325.

До кола підписантів Меморандуму про співпрацю приєднався Департамент сімʼї, молоді та спорту Чернігівської обласної державної адміністрації в особі  заступника директора Департаменту – начальника управління у справах сім’ї та молоді Вʼячеслава Голуба.

2022 рік

Відкриття першої «кризової кімнати» в обласному центрі

між Фондом ООН у галузі народонаселення та Чернігівською ОВА у листопаді поточного року підписано Меморандум про взаєморозуміння. У рамках співпраці Чернігівської обласної військової адміністрації, Фонду ООН у галузі народонаселення (UNFPA Ukraine), БФ «Ініціатива», ГО «Ліга ділових і професійних жінок України» за фінансової підтримки компанії Avon Cosmetics Ukraine 24 листопада 2022 року у м. Чернігові відбулося відкриття кімнати кризового реагування для осіб, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі. Осередок захисту створений з дотриманням міжнародних стандартів, вирішено питання щодо оформлення технічної документації, зроблений ремонт, проведено оснащення меблями та побутовою технікою, дотримані норми інклюзивного проживання. Новостворений заклад одночасно може прийняти до 10 осіб. Він містить дві житлові кімнати, одну - для приготування їжі, а також кімнату для роботи з психологом, юристом, фахівцем із соціальної роботи.

Потрапити у «кризову кімнату» можна за скеруванням уповноваженого підрозділу органу Нацполіції та обласного центру соціально-психологічної допомоги. Термін цілодобового перебування складає від 10 до 20 діб.

Створено робочу групи з питань координації гуманітарної відповіді на гендерно зумовлене насильство у Чернігівській області

у листопаді у співпраці та за підтримки Саб-кластера з питань гендерно зумовленого насильства та Фонду ООН у галузі народонаселення в Україні при Міжвідомчій раді з питань сім’ї, гендерної рівності, запобігання та протидії домашньому насильству та протидії торгівлі, яка діє при Чернігівській ОВА створено робочу групи з питань координації гуманітарної відповіді на гендерно зумовлене насильство у Чернігівській області (далі – робоча група), до складу якої увійшли як представники структурних підрозділів облдержадміністрації, правоохоронних органів, державних установ та організацій, так і делегати від міжнародних інституцій і громадських організацій. Мета створення робочої групи – це забезпечення на регіональному рівні належної координації щодо реагування на гендерно зумовлене насильство, в тому числі домашнє насильство, спільно із суб’єктами, що протидіють насильству та іншими зацікавленими сторонами через кластерний механізм на рівні ООН; посилення можливостей органів місцевого самоврядування, неурядових організацій та міжнародних організацій. 16.11.2022 відбулося перше засідання робочої групи, на якому розглянуто питання:

про основні цілі та задачі обласної робочої групи з питань координації гуманітарної відповіді на гендерно зумовлене насильство;

про стан протидії домашньому насильству у Чернігівській області;

про ключові пріоритети національного Саб-кластера з питань гендерно зумовленого насильства на 2022/2023 роки;

про шкалу виявлення гуманітарних потреб;

про поточні та заплановані заходи із запобігання та протидії гендерно зумовленого насильства.

П’ять громад Чернігівщини будуть вчитися будувати демократичне та гендерно рівноправне суспільство

2021 рік

«ВІН+ВОНА. IQ+EQ. Партнери чи вороги?» — Національний форум Ліги ділових та професійних жінок України 

Департамент сім’ї, молоді та спорту Чернігівської обласної державної адміністрації  долучився до організації VIII Національного форуму Ліги ділових та професійних жінок України «ВІН+ВОНА. IQ+EQ. Партнери чи вороги?», який зібрав понад 100 учасників регіонального, національного та міжнародного рівнів, серед яких представники органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, бізнесу, громадських організацій, депутати Верховної ради, обласної та міської рад. Метою форуму було не просто поговорити на популярну тему гендерної рівності, гендерних стереотипів, а знайти першопричину конкурентної складової та сформувати нову модель взаємодії між чоловіком та жінкою. Під час форуму спікери дискутували стосовно психологічних аспектів партнерства між чоловіком та жінкою, говорили про рівність у політичній сфері та взаємодію у бізнесі.

Форум відбувся 7 грудня 2021 року. Місце проведення: м. Чернігів, Готельно-туристичний комплекс «Придеснянський».

Інформаційна кампанія, спрямована на досягнення рівних прав та рівних можливостей жінок і чоловіків у суспільстві, подолання гендерних стереотипів та протидії дискримінації за ознакою статі

У рамках реалізації Комплексної обласної програми підтримки сім’ї, забезпечення гендерної рівності та протидії торгівлі людьми на період до 2025 року у вересні-жовтні поточного року Департаментом сім’ї, молоді та спорту Чернігівської облдержадміністрації спільно з ГО «Ліга ділових та професійних жінок України» проведено інформаційну кампанію, спрямовану на досягнення рівних прав та рівних можливостей жінок і чоловіків у суспільстві, подолання гендерних стереотипів та протидії дискримінації за ознакою статі. 

На 12 рекламних щитах в обласному центрі Чернігівщини розміщено інформаційні постери. Іх мета привернути увагу жителів області до актуальної проблеми гендерної рівності та протидії дискримінації за ознакою статі, розвінчання гендерних стереотипів.

 

  
 

Мінсоцполітики розробило проект Державної стратегії забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків до 2030 року

Забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків визнано в усьому світі найважливішим чинником досягнення сталого розвитку для всіх, а також умовою побудови правової та демократичної держави, в якій гарантуються та забезпечуються права і свободи людини.

Мінсоцполітики для забезпечення проведення єдиної державної політики, спрямованої на досягнення рівних прав та рівних можливостей жінок і чоловіків у всіх сферах життєдіяльності суспільства, вдосконалення механізмів її реалізації розробило проект Державної стратегії забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків до 2030 року.

За підтримки ООН-Жінки Мінсоцполітики проведено 5 консультацій («Ефективні інститути та партнерство заради гендерної рівності», «Мир та справедливість», «Людський розвиток», «Сталий економічний розвиток», підсумкова консультація-презентація напрацювань) за участю Урядової уповноваженої з питань гендерної політики Катерини Левченко, представників міністерств, інших центральних органів виконавчої влади, обласних, Київської міської держадміністрацій, міжнародних організацій та громадських об’єднань, організацій профспілок та роботодавців на національному рівні.

Стратегія базується як на базових міжнародних документах у сфері забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків, так і враховує стратегічні документи у сфері прав людини та уже затверджені національні плани у сфері гендерної рівності.

Проект Державної стратегії забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків до 2030 року та плану заходів на 2022-2024 роки розміщено на сайті Мінсоцполітики в рубриці "для громадського обговорення".

за інформацією Міністерства соціальної політики України

Про Методичні рекомендації щодо проведення гендерного аудиту підприємствами, установами та організаціями

Міністерство соціальної політики на виконання пункту 35 плану дій з реалізації Національної стратегії у сфері прав людини на 2021–2023 роки, затвердженого розпорядженням Кабінету Міністрів України від 23.06.2021 № 756-р, а також з метою створення умов для виконання пункту 3.62 Генеральної угоди про регулювання основних принципів і норм реалізації соціально-економічної політики і трудових відносин в Україні на 2019 – 2021 роки від 14.05.2019 наказом від 09.08.2021 № 448 затвердило Методичні рекомендації щодо проведення гендерного аудиту підприємствами, установами та організаціями. Наказ від 09.08.2021 № 448 «Про затвердження Методичних рекомендацій щодо проведення гендерного аудиту підприємствами, установами та організаціями» розміщено на офіційному веб-сайті Мінсополітики

Призначено радницю голови Чернігівської облдержадміністрації 

Відповідно до розпорядження голови обласної державної адміністрації від 09.02.2021 № 21-к на посаду радника голови з питань забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків на громадських засадах призначено Заїку Юлію Анатоліївну.

Як відомо, створення інституту радників з гендерних питань в нашій країні було започатковано в 2005-му році, чому передувало прийняття Закону України «Про забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків». Існує також Постанова Кабміну № 930 від 09.10.2020, де викладено засади типового положення про радника з питань забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків, запобігання та протидії насильству за ознакою статі.

Визначено уповноважену особу (координатора) з питань забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків, запобігання та протидії домашньому насильству і насильству за ознакою статі

Розпорядженням голови облдержадміністрації від 27 серпня 2021 року № 849 визначено заступника голови обласної державної адміністрації Шерстюк Жанну Володимирівну уповноваженою особою (координатором) з питань забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків, запобігання та протидії домашньому насильству і насильству за ознакою статі.

 

Назад