Анонси
 
 
 

 

Назад

Відбулося  засідання Міжвідомчої ради з питань сім’ї, гендерної рівності, запобігання та протидії домашньому насильству та протидії торгівлі людьми

В залі засідань Чернігівської обласної військової адміністрації під головуванням заступника голови обласної державної адміністрації Івана Ващенка відбулося засідання Міжвідомчої ради з питань сім’ї, гендерної рівності, запобігання та протидії домашньому насильству та протидії торгівлі людьми, на якому, крім членів ради, у режимі відеоконференцзв’язку були також присутні представники районних військових адміністрацій, виконавчих комітетів міських, сільських, селищних рад.

На розгляд порядку денного було винесено 3 питання:

1. Про заходи з протидії торгівлі людьми в області та результати громадського моніторингу реалізації державної політики у цій сфері у 2023 році.

2. Про локалізацію в Чернігівській області Національного плану дій з виконання резолюції Ради Безпеки ООН 1325 «Жінки, мир, безпека» на період до 2025 року та діяльність Коаліції «Чернігівщина 1325».

3. Про актуальність питань сексуального насильства, пов’язаного з конфліктом в Чернігівській області.

З початку повномасштабної війни ризик потрапляння українців у ситуацію торгівлі людьми значно підвищився. Зокрема це пов’язано з переміщенням за кордон, всередині країни, депортацією до країни-агресора, перебуванням на тимчасово окупованій території. Українці, які опинились на тимчасово окупованих територіях, - найуразливіша категорія, бо вони можуть бути використані в збройному конфлікті, піддані трудовій та іншим видам експлуатації.

Під час розгляду питання протидії торгівлі людьми директор Департаменту сім’ї, молоді та спорту облдержадміністрації Андрій Шемець акцентував увагу представників територіальних громад на важливості проведення інформаційної діяльності серед населення громад, зокрема тих громад, які знаходилися під окупацією російських військ, про можливість встановлення статусу особи, яка постраждала від торгівлі людьми, особам, які перебували у полоні в окупаційних військ та зазнали експлуатації.

У 2024 році 2 постраждалі особи (жіночої статі) отримали статус особи, яка постраждала від торгівлі людьми.

Керівниця проєктів громадської організації «Чернігівський громадський комітет захисту прав людини» Наталія Кулікова озвучила результати громадського моніторингу реалізації державної політики у сфері протидії торгівлі людьми в Чернігівській області, проведеного у рамках проєкту «Здійснення громадського контролю за виконанням політики протидії торгівлі людьми у 2023 році в Україні». Звернула увагу на виявлені актуальні проблеми, які є в області, та зупинилася на рекомендаціях для їх розв’язання.

По другому питанню порядку денного координаторка проєктів громадської організації «Асоціація демократичного розвитку» Наталія Апанасько розповіла про діяльність Коаліції «Чернігівщина 1325», яка була створена у 2023 році з метою консолідації зусиль з локалізації Плану дій з виконання резолюції Ради Безпеки ООН 1325 «Жінки, мир, безпека» на період до 2025 року у Чернігівській області та Національного плану дій з її виконання. З початку свого заснування Коаліція активно провадить свою діяльність, співпрацює з органами державної влади всіх рівнів, органами місцевого самоврядування, системно проводять засідання складу та організовують комплекси різних навчальних тренінгів.

Прокурор відділу захисту інтересів дітей та протидії домашньому насильству Чернігівської обласної прокуратури Ольга Коломієць доповіла про актуальність питання сексуального насильства, пов’язаного з конфліктом, як одного із видів зброєю у війні росії проти України. Це частина російської стратегії для контролю і залякування цивільного населення. Правоохоронними органами Чернігівської області розслідувалося 7 кримінальних проваджень, пов’язаних із сексуальним насильством під час збройного конфлікту, потерпілими визнано 7 осіб, з них 5 жінок та 2 неповнолітні дівчини. Також наголосила, що Чернігівська область одна із перших винесла судовий вирок військовому російської федерації до позбавлення волі за сексуальне насильство над неповнолітньою.

За результатами розгляду питань на засіданні будуть прийняті протокольні рішення, доручення для вирішення проблемних питань регіону.

 

 

Назад