Анонси
 
 
 

 

Назад

30 років тому, 16 липня 1990 року, Верховна Рада Української Радянської Соціалістичної Республіки ухвалила Декларацію про державний суверенітет України

16 липня 1990 року  в історії України відбулася визначна історична подія, яка наблизила українців до утворення своєї по-справжньому незалежної держави - Верховною Радою Української РСР було прийнято Декларацію про державний суверенітет України.

Декларацією, зокрема, визнавалося  право української нації на самовизначення, держава повинна була захищати й охороняти національну державність українців. Єдиним джерелом державної влади визнавався народ, а Верховна Рада УРСР могла виступати від його імені. У документі йшлося про принцип поділу влади на законодавчу, виконавчу та судову. Генеральний прокурор мав здійснювати контроль над виконанням законів.

Територія України проголошувалася недоторканною. Уперше після багаторічного замовчування Декларація визнавала невід’ємні права і свободи людини.

Документ повинен був забезпечувати національно-культурне відродження українського народу і задовольняти національно-культурні, духовні й мовні потреби українців, що проживають за межами України.

Передбачалося створення власних збройних сил. Україна брала зобов’язання не поширювати, не виготовляти й не нарощувати ядерну зброю. Один із ключових пунктів «Екологічна безпека» передбачав створення національної комісії для радіаційного захисту населення, що було необхідно у зв'язку з аварією на ЧАЕС.

Майбутня зовнішня політика України вбачалася як нейтральна, першочерговим її завданням визначалося забезпечення національних інтересів України.

По суті, Декларація створила основу для республіканської законотворчості, незалежності від законодавства СРСР.

В той час, прийнятий документ не одержав статусу конституційного акту - Українська РСР залишалася у складі СРСР. Але Декларація про державний суверенітет України стала основою для «Акту проголошення незалежності України», прийнятого Верховною Радою Української РСР 24 серпня 1991 року та підтриманого на всеукраїнському референдумі 1 грудня 1991 року.

Сьогодні український народ переживає період захисту своєї незалежності та відстоює її на сході країни. І як 30 років тому, для досягнення національної мети необхідні консолідація всього українського суспільства, взаєморозуміння та поступ одне одному, щоб ми жили в європейській розвиненій, процвітаючій країні.

На фото – народні депутати-члени опозиційної Народної Ради Левко Горохівський, Олесь Шевченко, Левко Лук’яненко, Степан Хмара, Михайло Горинь, Богдан Ребрик, Ірина Калинець, В’ячеслав Чорновіл, Богдан Горинь, Генріх Алтунян.

Назад