Анонси
 
 
 

 

Назад

Відбулося засідання міжвідомчої ради з питань сім’ї, гендерної рівності, запобігання та протидії домашньому насильству та протидії торгівлі людьми

Сьогодні відбулося засідання міжвідомчої ради з питань сім’ї, гендерної рівності, запобігання та протидії домашньому насильству та протидії торгівлі людьми під керівництвом заступника голови обласної державної адміністрації Андрія Подорвана.

Під час засідання учасники дали оцінку ситуації в області з питання запобігання та протидії домашньому насильству та обговорили подальші кроки реагування на випадки насильства і надання якісних комплексних послуг постраждалим особам в умовах карантину.

Андрій Кужель – директор Департаменту сім’ї, молоді та спорту облдержадміністрації доповів про ситуацію щодо зафіксованих фактів насильства в області. Згідно з даними міжвідомчої статистики за І квартал 2020 року в області зафіксовано 849 звернень щодо фактів домашнього насильства. Серед них 94 % - звернення від жінок.

Із загальної кількості звернень 99 % випадків – це насильство між дорослими членами родини, решта – насильство над дитиною в сім’ї, а це 10 звернень: Бахмацький (1), Ічнянський (1), Ніжинський (1), Прилуцький (2) райони, м. Ніжин (3), м. Чернігів (2).

Департаментом, як регіональним координатором у сфері запобігання та протидії домашньому насильству, щоквартально узагальнюється інформація щодо випадків вчинення домашнього насильства та проведення заходів з протидії насильству, яка надходить від районних та міських структурних підрозділів, відповідальних за реалізацію державної політики у цій сфері, Служби у справах дітей ОДА, обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, Управління превентивної діяльності Головного управління Національної поліції в області.

Попри статистику оцінити реальні масштаби такого явища, як торгівля людьми в Україні досить складно, ураховуючи доволі високий рівень латентності цих злочинів.

У міжнародній системі наша держава визначена як країна-постачальниця. Саме громадяни України зараз складають значну частину живого «товару» на відкритих і таємних ринках Європи та Азії.

Питання протидії торгівлі людьми є актуальними і для нашої області. Всього в області протягом 2013-2020 років статус особи, яка постраждала від торгівлі людьми, отримали 55 осіб, з них 30 чоловіків та 25 жінок. 53 особи постраждали за межами України, дві особи є постраждалими від торгівлі людьми всередині країни. У 2019 році – 12 постраждалих осіб: 10 чоловіків та 2 жінки. З них 7 – мешканці Коропського району, які є жертвами трудової експлуатації (6 чоловіків та 1 жінка), 1 особа – з Городнянського району та 4 особи з Чернігова.

У 2020 році 2 особам встановлено статус особи, яка постраждала від торгівлі людьми ( чоловік та жінка ) – мешканці Коропського району, вони стали жертвами трудової експлуатації.

Доречі, безоплатну правову допомогу постраждалі від домашнього насильства та торгівлі людьми у Чернігівській області можуть отримати у Регіональному центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернігівській області.

Учасники засідання також розглянули питання гендерного дисбалансу в українських та регіональних засобах масової інформації. 

Ключовим показником розвиненого суспільства є рівність чоловіків та жінок, адже чоловіки та жінки нероздільно пов’язані одне з одним через родинні зв’язки, соціальні, службові відносини. Гендерні ролі та відносини створені суспільством, постійно змінюються залежно від політичних та економічних змін. Проблема участі жінок у процесах розвитку надзвичайно зросла за останні роки. На сьогодні 54% населення України становлять жінки, рівень їхньої зайнятості в суспільному виробництві – 51 %, майже 90% жінок працездатного віку вчаться або працюють.

Питання висвітлення українськими медіа гендерно чутливих тем важлива складова сьогодення, адже за наявності збалансованої присутності жінок і чоловіків в новинах і поточних подіях буде повніше відображатись структура суспільства та демонструватись більша різноманітність людського досвіду, поглядів і проблем.

Однак, статистика показує, що засоби масової інформації далеко не збалансовані:

  • коли мова йде про жінок, то частіше згадують такі ознаки як зовнішність, вік, одяг і сімейний стан. Чоловіки ж зазвичай зображуються як впливові громадські діячі і ЗМІ більше фокусуються на їх професії, кваліфікації та думках. Такий підхід закріплює стереотипи і нерівне сприйняття гендеру;
  • тільки у 24% новин розповідають про жінок, або беруть у них інтерв’ю;
  • жінки виступають в якості експерток тільки у 19% випадків;
  • тільки в 16% новин, що стосуються політики і уряду, жінки є предметом цих історій.
  • у національних і регіональних ЗМІ надалі виходять матеріали з яскравими ознаками сексизму та гендерних стереотипів.

Як у медіа відображається ґендерна тематика і чи існує гендерний баланс в українських та регіональних ЗМІ розповіла Вікторія Сидорова, керівниця проєкту «Медіа-центр «Моє місто».

Також під час засідання затверджено нове Положення про Міжвідомчу раду з питань сім’ї, гендерної рівності, запобігання та протидії домашньому насильству та протидії торгівлі людьми.

 

 
 
 

Назад