Анонси
 
 
 

 

Назад

Людина здатна перемогти і без зброї

Це довів Махатма Ганді. Його філософія ненасилля вплинула на національні і міжнародні рухи прихильників мирних змін.
Зіткнення інтересів часто веде до конфліктних ситуацій, багато з яких вирішуються за допомогою сили. Насильство має місце в сучасному суспільстві у різних проявах: антигуманність, агресія, жорстокість, дискримінація.

У світі, починаючи з 2007 року, 2 жовтня, в день народження Махатми Ганді, відзначається Міжнародний день ненасильства. Мета цього дня, як сказано в резолюції Генеральної Асамблеї ООН, - бажання затвердити поширення культури миру, толерантності та підвищення людської гідності.

Принцип ненасильства, відомий також як ненасильницький опір, заперечує використання фізичного насильства для досягнення соціальних або політичних змін. Вважається, що існує три основних категорії ненасильницьких дій: вираз протесту і переконання (сюди відноситься, зокрема, проведення маршів і пікетів); відмова від співробітництва; ненасильницьке втручання (наприклад, блокування руху або захоплення приміщень без заподіяння шкоди людям). Нерідко характеризується як «політика простих людей», ця форма соціальної боротьби була прийнята широкими масами населення в усьому світі в боротьбі за соціальну справедливість.

Скульптура «Ні насильству» До. Ф. Рейтерсуорда

Назад