Анонси
 
 
 

 

Назад

В області стартує Всеукраїнська акція «16 днів проти насильства»

Щорічно з 25 листопада по 10 грудня проводиться Всеукраїнська акція «16 днів проти насильства», яка з 1991 року підтримується міжнародною спільнотою.

Кампанія «16 днів проти насильства» була організована для заклику до ліквідації всіх форм гендерно зумовленого насильства шляхом привернення уваги суспільства до проблеми насильства, підвищення обізнаності всіх верств населення щодо цього питання та узгодження роботи державних органів влади і громадських організацій з припинення насильства.

За словами Генерального секретаря ООН Пан Гі Муна, насильство щодо жінок і дівчаток є порушенням прав людини, кризою громадського здоров'я і серйозною перешкодою на шляху до сталого розвитку. Це накладає великомасштабні витрати на сім'ї, громади та економіки, і світ не може собі дозволити платити таку ціну.

Насильство є однією з найбільш гострих соціальних проблем в Україні, від якої не застрахована жодна людина.

В Україні, згідно з результатами опитування, 22% жінок у віці 15-49 років зазнали фізичного чи сексуального насильства хоча б раз у своєму житті. У 90% випадках насильство вчиняється відносно жінок, і лише про 30% випадків насильства повідомляється.

Особливо тяжкі наслідки насильство завдає особистості дитини, яка стала його свідком або жертвою. Пережите ще в дитинстві домашнє насильство може призвести до негативних наслідків у майбутньому:

  • 66 % -  призводить до низької самооцінки;
  • 62% — складність контролю емоцій;
  • 59% — складність побудувати стосунки у дорослому віці;
  • 57% — відтворення насильницької поведінки у дорослому віці;
  • 47% — затримка у фізичному і психічному розвитку;
  • 41% — складнощі у спілкуванні з однолітками.

За останніми статистичними даними (станом на 01.10.2018) в області зафіксовано 1932 звернення щодо фактів насильства в сім’ї. Близько 92 % звернень надійшло від жінок.

На обліку служб у справах дітей перебуває 36 дітей з приводу насильства чи жорстокого поводження з ними. На обліку центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді перебуває 98 сімей, які опинилися в складних життєвих обставинах з приводу насильства у сім’ї.

У рамках акції заплановано проведення цілої низки різноманітних заходів за участю всіх суб’єктів державної влади, до компетенції яких належить здійснення заходів з попередження домашнього насильства та жорстокого поводження з дітьми, загальноосвітніх та вищих навчальних закладів області, громадських організацій. Зокрема: засідання «за круглим столом», панельні дискусії з обговоренням проблеми насильства, питань запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству, навчальні семінари, тренінги, квести, виставки літератури «Права людини: від витоків до сьогодення», тощо.

Акція спрямована на активізацію партнерського руху органів державної влади, державних закладів, установ та громадських організацій щодо запобігання та протидії домашньому насильству.

Важливо не лише гармонізувати відповідне українське законодавство з європейським, але насамперед - підвищувати рівень гендерної культури, обізнаності про витоки домашнього насильства, змінювати ставлення суспільства до цього ганебного явища, заохочувати до активної участі у ліквідації всіх форм дискримінації та насильства за ознакою статі, в забезпечення рівності між жінками і чоловіками, і свій вагомий внесок у цю роботу внесе кампанія «16 днів проти гендерно зумовленого насильства». 

До відома: Дати початку та завершення кампанії вибрані не випадково. Вони створюють символічний ланцюжок, поєднуючи заходи проти насильства стосовно жінок та дії щодо захисту прав людини, підкреслюючи, що будь-які прояви насильства над людиною, незалежно від її статі, є порушенням прав людини.

Шістнадцятиденний період кампанії охоплює наступні важливі дати:

25 листопада -  Міжнародний день боротьби з насильством щодо жінок

1 грудня - Всесвітній  день боротьби зі СНІДом

2 грудня - Міжнародний день боротьби з рабством

3 грудня  - Міжнародний день людей з обмеженими фізичними можливостями

5 грудня - Міжнародний день волонтера

6 грудня - Вшанування пам’яті студенток, розстріляних у Монреалі

9 грудня - Міжнародний день боротьби з корупцією

10 грудня - Міжнародний день прав людини.

 

Назад