Анонси
 
 
 

 

Назад

Про реалізацію законодавства у сфері запобігання та протидії домашньому насильству говорили на веб-нараді

Сьогодні 08 листопада відбулася нарада з питань реалізації законодавства у сфері запобігання та протидії домашньому насильству з представниками органів влади за участі заступника міністра Мінсоцполітики Наталії Федорович у форматі веб-конференції.

З метею ефективного впровадження закону, на місцях необхідно проводити соціальні кампанії та потужну превентивну роботу собливо у закладах освіти.

На нараді обговорювали заходи щодо реалізації в області Закону України „Про запобігання та протидію домашньому насильствуˮ та актів Кабінету Міністрів України а саме:

1. Постанови Кабінету Міністрів України від 22.08.2018 № 654 „Про затвердження Типового положення про мобільну бригаду соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства та / або насильства за ознакою статі”;

2. Постанови Кабінету Міністрів України від 22.08.2018 №  655 „Про затвердження Типового положення про притулок для осіб, які постраждали від домашнього насильства та / або насильства за ознакою статі”;

3. Постанови Кабінету Міністрів України від 22.08.2018 № 658 „Про затвердження Порядку взаємодії суб’єктів, що здійснюють заходи у сфері запобігання та протидії домашньому насильству і насильству за ознакою статіˮ.

Наталія Федорович порадила залучати до роботи міжнародні організації та представників бізнесу. Адже завдання № 1 — створити систему, яка б могла відреагувати на кожне звернення. На жаль, за словами заступника міністра, в Україні фіксується 110-150 тисяч звернень на рік стосовно проявів насильства. Це лише 20% реальної цифри.

Попередити насильство можна і через систему освіти. Акцент – на роботі шкільних психологів та організації позашкільного дозвілля дитини. Крім того, питанню ненасильницької поведінки слід більше уваги приділяти під час оздоровчої кампанії.

До слова, на Чернігівщині діє обласний центр соціально-психологічної допомоги. Сюди можуть звернутися особи, які опинилися у складних життєвих обставинах, у тому числі члени сімей, де було вчинено насильство чи існує реальна загроза його вчинення, а також пострадждалі від торгівлі людьми. Цьогоріч послугами закладу скористалися 5 жінок з 9 дітьми, які постраждали від домашнього насильства.

Інформація із сайту Чернігівської облдержадміністрації

Назад