Анонси
 
 
 

 

Назад

Сьогодні шанс зупинити рабство більший, ніж будь-коли: мирна хода в Чернігові проти торгівлі людьми

18 жовтня, у день Європейського дня боротьби з торгівлею людьми, молодь та активні громадяни із парасолями #WalkForFridom пройшлись центром міста в рамках акції "Хода за свободу".

П’ятий рік поспіль всі міста України мирною ходою підтримують людей, що опинилися в рабстві та протестують проти цього ганебного явища.

— Рабство — явище, яке аж ніяк не мало б асоціюватися із сучасністю. Та ні, воно стало «хворобою» ХХІ століття. Подолати її може лише обачність та поінформованість. Кожен, хто потрапляє до такої халепи чи то закордоном (зараз особливо ласа країна-агресор), чи то в своїй рідній країні, нехтував елементарним — перевіркою привабливих пропозицій, — акцентувала Наталія Романова.

Заступник директора профільного Департаменту - начальник управління у справах сім'ї та молоді В'ячеслав Голуб проінформував про невтішні факти торгівлі людьми на Чернігівщини та закликав бути обережним.

Існує чимало різноманітних видів експлуатації: усиновлення (удочеріння) у комерційних цілях, використання в порнобізнесі, використання у військових конфліктах, залучення до злочинної діяльності, трансплантація чи насильницьке донорство, примус до заняття проституцією, рабство і ситуації, подібні до рабства, примусова праця, залучення в боргову кабалу.

Варто зазначити, щороку в Україні ідентифікується близько 200 жертв торгівлі людьми. За інформацією Міжнародної організації з міграції, ця цифра як мінімум у п’ять разів більша, адже не всі постраждалі усвідомлюють своє становище або ж хочуть про це розповідати. Йдеться не лише про жінок та дітей. В Україні об’єктами трудової експлуатації найчастіше стають чоловіки.

На Чернігівщині впродовж 2013-2018 років статус особи, яка постраждала від торгівлі людьми, отримали 36 осіб, з них 18 чоловіків та 18 жінок. У 13 випадках мала місце сексуальна експлуатація, у 23 — трудова та один випадок — примушування до жебрацтва. Зокрема, 35 осіб постраждали за межами України.

Пам’ятайте! Туристичні подорожі мають бути організовані лише перевіреними операторами. Працевлаштування — лише легальне. Документи — завжди у вашій кишені!

З усіх питань щодо протидії торгівлі людьми та консультування мігрантів можна звертатися на безкоштовну «гарячу лінію» — 527.

Є підтверджені факти торгівлі людьми — телефонуйте за номером 102.

Захід проведений за ініціативи Міністерства соціальної політики України, за підтримки Представництва неурядової громадської організації А21, Організації з безпеки та співробітництва в Європі, Міжнародної організації з міграції та суб’єктів національного механізму взаємодії з питань протидії торгівлі людьми Чернігівської облдержадміністрації.

Назад