Анонси
 
 
 

 

Назад

14 жовтня в Україні відзначають День захисника України,  День Українського козацтва та Покрови Пресвятої Богородиці
 

День захисника України – це свято виникло на тлі підсилення в суспільстві ідей декомунізації і збройної агресії Росії на Донбасі і в Криму. Президент Петро Порошенко Указом встановив 14 жовтня державним святом.

Вперше День захисника України у 2015 році відсвяткували під гаслом "Сила нескорених". Президент Петро Порошенко заявив, що саме силу нескорених продемонстрували українські воїни, які відстоюють незалежність та суверенітет України у війні з російським агресором.

14 жовтня, Покрова Пресвятої Богородиці, ще з козацьких часів був святковим днем захисників Вітчизни.
Датою свята не випадково обрали 14 жовтня, адже в цей день відзначають і День українського козацтва, символом якого була Богородиця.

Шануємо ваш подвиг, вдячні за мир!

День українського козацтва


Для українських козаків день Покрови Божої Матері також був найбільш шанованим святом, адже їхню церкву було писвячено саме Діві Марії. В цей день, 14 жовтня, у козаків відбувалися вибори нового отамана.

Після зруйнування Запорізької Січі в 1775 році козаки, що пішли за Дунай на еміграцію, взяли з собою образ Покрови Пресвятої Богородиці. Козаки настільки вірили в силу Покрови Пресвятої Богородиці і настільки щиро й урочисто відзначали свято Покрови, що впродовж століть в Українi воно набуло ще й козацького змісту і отримало другу назву – Козацька Покрова.

День українського козацтва почали відзначати в Україні з 1999 року, коли Леонід Кучма впровадив це свято своїм Указом від 7 серпня 1999 року.

Назад