Анонси
 
 
 

 

Назад

2 жовтня відзначають Міжнародний день ненасилля (International Day of Non-Violence)

2 жовтня відзначають Міжнародний день ненасилля (International Day of Non-Violence). Дата визначена резолюцією ООН від 15 липня 2007 року, приурочена до дня народження індійського лідера руху за незалежність та засновника ідеї ненасилля Махатми Ганді.

День ненасилля встановлено відповідно до резолюції A/RES/61/271 Генеральної Асамблеї від 15 червня 2007 року.

Міжнародний день ненасилля є ще одним приводом «пропагувати гасло ненасилля, в тому числі шляхом освітньої і суспільно-роз’яснювальної роботи». У резолюції підтверджено бажання «затвердити культуру миру, терпимості, розуміння та ненасилля».

Принцип ненасильства, відомий також як ненасильницький опір, заперечує використання фізичного насильства для досягнення соціальних або політичних змін. Вважається, що існує три основних категорії ненасильницьких дій: вираз протесту і переконання (сюди відноситься, зокрема, проведення маршів і пікетів); відмова від співробітництва; ненасильницьке втручання (наприклад, блокування руху або захоплення приміщень без заподіяння шкоди людям). Нерідко характеризується як «політика простих людей», ця форма соціальної боротьби була прийнята широкими масами населення в усьому світі в боротьбі за соціальну справедливість.

Україна є членом Комітету ООН з прав людини, Комітету ООН проти тортур, Комітету ООН з ліквідації расової дискримінації, Комітету ООН з ліквідації дискримінації щодо жінок, Комітету ООН з прав дитини та Комітету ООН з економічних, соціальних та культурних прав.

Назад