Анонси
 
 
 

 

Назад

Нововведення в законодавстві та основні три стратегії боротьби з домашнім насильством

Вчора, 25 вересня, на засіданні Чернігівської обласної міжвідомчої координаційно-методичної ради з правової освіти обговорювали питання взаємодії та співпраці суб’єктів, що здійснюють заходи у сфері запобігання та протидії домашньому насильству під головуванням першого заступника начальника Головного територіального управління юстиції Сергія Рудого

Головний спеціаліст відділу з питань сім’ї та гендерної політики управління у справах сім’ї та молоді Департаменту сім’ї, молоді та спорту облдержадміністрації Лариса Артеменко доповіла про нововведення в законодавстві та основні три стратегії боротьби з домашнім насильством. Вирішення проблеми подолання насильства в сім’ї та вироблення ефективних заходів взаємодії компетентних органів базується на трьох стратегіях:

- підвищення рівня обізнаності населення про проблему домашнього насильства і його наслідків та формування в суспільстві негативного ставлення до домашнього насильства;

- невідкладне реагування на проблеми, що можуть спричинити домашнє насильство та уразі вчинення такого насильства;

- підвищення механізмів взаємодії між суб’єктами, до компетенції яких належить здійснення заходів із протидії домашньому насильству та нагляд за дотриманням вимог законодавства у цій сфері.

Основні нововведення в протидії насильству відповідно до Закону України.

Термінологічний апарат Вводяться нові терміни: «Домашнє насильство», «постраждала особа», «кривдник», «постраждала дитина», «дитина-кривдник», «Оцінка ризиків».

Це введення надасть можливість удосконалити ідентифікацію випадків насильства, захист постраждалих осіб.

Зроблено акценти на пріоритетності захисту дитини. Дитина – свідок (очевидець) насильства вважається постраждалою дитиною.

Також, розширене коло осіб, насильство між якими вважається домашнім насильством.

Постраждалими визнаються особи, незалежно від того, чи проживають вони спільно зі своїми кривдниками, чи ні.

Новий закон про протидію домашньому насильству захищає і людей, які проживають в незареєстрованих відносинах. 

Також учасники засідання вивчали питання соціального супроводу сімей та осіб, де мають місце такі випадки та надання безоплатної правової допомоги постраждалим.

 

Назад