Анонси
 
 
 

 
2021 рік

Назад

Наказ про переможців 2021 Наказ зміни у складі комісії 2021 Голуб

Інформація про засідання 22.03.2021 та рейтинги конкурсу Протокол 3-2021

Інформація про засідання 04.03.2021 Протокол 2-2021

Інформація про засідання 27.12.2020 Протокол 1-2021

Оголошення про проведення Департаментом сім’ї, молоді та спорту Чернігівської обласної державної адміністрації конкурсу з визначення програм (проектів, заходів) розвитку молоді та національно-патріотичного виховання, розроблених інститутами громадянського суспільства, для виконання (реалізації) яких надаватиметься фінансова підтримка у 2021 році

Конкурс проводиться відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 12.10.2011 № 1049 «Про затвердження Порядку проведення конкурсу з визначення програм (проектів, заходів), розроблених інститутами громадянського суспільства, для виконання (реалізації) яких надається фінансова підтримка» (зі змінами), розпорядження голови Чернігівської обласної державної адміністрації від 25.07.2018 № 419 «Про проведення конкурсу з визначення програм (проектів, заходів), розроблених інститутами громадянського суспільства, на виконання (реалізацію) яких надається фінансова підтримка з обласного бюджету» та Наказу Департаменту від 31.03.2020 № 35.

Пріоритетні завдання, на виконання яких повинні спрямовуватися  програми (проекти, заходи) розвитку молоді:

1. Формування активної громадянської позиції молоді.

Види діяльності, що можуть бути підтримані:

проведення акцій, ігор, конкурсів, засідань за круглим столом, дебатів, семінарів, зборів-походів, семінарів-тренінгів, тренінгів, змагань, зборів, конференцій, форумів, фестивалів, пленерів, таборів, зльотів, марафонів, походів, концертів, та інших заходів; видання інформаційних та методичних матеріалів та виготовлення і розміщення соціальних фільмів, роликів та соціальної реклами з метою забезпечення:

  • 1.1. залучення молоді до суспільно значущої діяльності; 
  • 1.2. партнерської підтримки молоді, яка проживає в зоні АТО, та молоді з числа внутрішньо переміщених осіб;
  • 1.3. посилення профілактики правопорушень у процесі підвищення рівня правових знань, правової культури та правової поведінки молоді;
  • 1.4. підтримки ініціатив молоді та її інноваційного потенціалу, створення умов для творчого і духовного розвитку молоді, її інтелектуального самовдосконалення;
  • 1.5. формування бережливого ставлення до навколишнього природного середовища.

2. Популяризація та утвердження здорового і безпечного способу життя та культури здоров’я серед молоді.

Види діяльності, що можуть бути підтримані:

проведення акцій, конкурсів, засідань за круглим столом, дебатів, семінарів, семінарів-тренінгів, тренінгів, конференцій, форумів, фестивалів, наметових таборів, походів, зборів-походів та інших заходів; видання інформаційних та методичних матеріалів та виготовлення і розміщення соціальних роликів та реклами з метою забезпечення:

  • 2.1. підвищення рівня здоров’я молоді, популяризація та утвердження здорового і безпечного способу життя та культури здоров’я серед молоді;
  • 2.2. сприяння зміцненню психічного здоров’я молодих людей; формування внутрішньої культури їх взаємин у сім’ї та соціальному середовищі, формування відповідального батьківства;
  • 2.3. збереження репродуктивного здоров’я молоді;
  • 2.4. популяризація серед молоді знань з безпеки життєдіяльності.

3. Набуття молодими людьми знань, навичок та інших компетентностей поза системою освіти (розвиток неформальної освіти) та створення умов для сприяння працевлаштуванню молоді.

Види діяльності, що можуть бути підтримані:

проведення акцій, ігор, конкурсів, засідань за круглим столом, дебатів, семінарів, семінарів-тренінгів, тренінгів, конференцій, форумів, наметових таборів, походів, зборів-походів та інших заходів; видання інформаційних та методичних матеріалів, виготовлення і розміщення соціальних фільмів, роликів та соціальної реклами з метою:

  • 3.1. налагодження та розвитку міжрегіональних комунікацій молоді області;
  • 3.2. залучення молоді до волонтерської діяльності;
  • 3.3. формування усвідомлених мотивів молоді щодо вибору певного виду діяльності, що забезпечить задоволення її матеріальних і духовних потреб;
  • 3.4. сприяння підвищенню конкурентоспроможності молоді на ринку праці, сприяння розвитку молодіжного підприємництва.

4. Здійснення репрезентативного соціологічного дослідження становища молоді в області.

Види діяльності, що можуть бути підтримані:

проведення опитувань, анкетувань, соціальних досліджень, моніторингів тощо з метою визначення інтересів, цінностей, потреб молоді області, пріоритетів молодіжної політики.

Пріоритетні завдання, на виконання яких повинні спрямовуватися програми (проекти, заходи) національно-патріотичного виховання:

1. Зміцнення національної єдності, утвердження патріотизму.

Види діяльності, що можуть бути підтримані:

проведення освітньо-виховних, інформаційно-просвітницьких, культурологічних та інших заходів з національно-патріотичного виховання, насамперед, для дітей та молоді, в тому числі акцій, конкурсів, змагань, тренінгів, ігор, сплавів тощо, зокрема за участю учасників АТО, волонтерів з метою забезпечення:

  • 1.1. єднання молоді, виховання у неї почуття особистої та національної гідності, формування ціннісних орієнтирів та утвердження національно-патріотичної свідомості дітей та молоді;
  • 1.2. популяризації духовно-культурної спадщини Українського народу;
  • 1.3. бережливого ставлення до навколишнього природного середовища, історичних, культурних пам’яток, як загальнонаціонального скарбу та об’єктів спільного піклування.

2. Військово-патріотичне виховання.

Види діяльності, що можуть бути підтримані:

проведення військово-історичних фестивалів, військово-патріотичних зборів, вишколів, військово-патріотичних ігор та військово-спортивних таборів для молоді, зустрічі з військовослужбовцями з метою забезпечення:

  • 2.1. збільшення чисельності молоді, що готова до виконання обов’язку із захисту незалежності та територіальної цілісності України, підвищення престижу військової служби;
  • 2.2. допризовної підготовки юнаків старшого шкільного віку до строкової військової служби;
  • 2.3. підвищення рівня знань з безпеки життєдіяльності та надання домедичної допомоги.

3. Формування історичної свідомості та історичної пам’яті.

Види діяльності, що можуть бути підтримані:

проведення акцій, творчих конкурсів, конкурсів-досліджень, конференцій, історичних реконструкцій, квестів тощо, за участю дітей та молоді, зльотів юних туристів-краєзнавців з метою забезпечення:

  • 3.1. вивчення історії України, рідного краю;
  • 3.2. підвищення рівня знань про видатних особистостей українського державотворення та героїв боротьби українського народу за незалежність і територіальну цілісність України;
  • 3.3. відновлення та збереження національної пам’яті;
  • 3.4. розвитку дитячого та молодіжного краєзнавчого патріотичного туризму для ознайомлення з історією та культурою рідного краю.

Програма (проект, захід), що подається на конкурс, повинна реалізовуватись протягом 2021 року на території Чернігівської області та відповідати обласному рівню виконання (провадження проектної діяльності у більш як половині районів області та/або забезпечення участі у такій діяльності осіб з більш як половини районів області).

До участі у конкурсі допускаються програми (проекти, заходи), розроблені та подані інститутами громадянського суспільства, які є юридичними особами та зареєстровані в установленому порядку не пізніше ніж за шість місяців до оголошення проведення конкурсу.

Прогнозований граничний обсяг фінансування за рахунок бюджетних коштів однієї програми (проекту, заходу) розвитку молоді, спрямованих на:

  • формування активної громадянської позиції молоді – 35 тис. гривень;
  • популяризацію та утвердження здорового та безпечного способу життя – 30 тис. гривень;
  • набуття молодими людьми знань, навичок та інших компетентностей поза системою освіти (розвиток неформальної освіти) та створення умов для сприяння працевлаштуванню молоді – 20 тис. гривень;
  • здійснення репрезентативного соціологічного дослідження становища молоді в області – 15 тис. гривень.

Прогнозований граничний обсяг фінансування за рахунок бюджетних коштів однієї програми (проекту, заходу) національно-патріотичного виховання, спрямованих на:

  • зміцнення національної єдності, утвердження патріотизму – 30 тис. гривень;
  • військово-патріотичне виховання – 40 тис. гривень;
  • формування історичної свідомості та історичної пам’яті – 20 тис. гривень.

За рахунок бюджетних коштів може бути профінансовано не більше як 85% вартості програми (проекту, заходу). Решта, 15 % необхідного обсягу фінансування проекту, має бути забезпечена інститутом громадянського суспільства у вигляді матеріальних ресурсів, у тому числі оплати вартості оренди приміщення, техніки, обладнання, проїзду тощо.

Для участі у конкурсі, інститути громадянського суспільства мають подати конкурсну пропозицію, складену державною мовою.

Конкурсна пропозиція повинна містити:

1) заяву про участь у конкурсі, складену за формою, затвердженою розпорядженням голови облдержадміністрації від 25.07.2018 № 419 «Про проведення конкурсу з визначення програм (проектів, заходів), розроблених інститутами громадянського суспільства, на виконання (реалізацію) яких надається фінансова підтримка з обласного бюджету»;

2) опис програми (проекту, заходу) та кошторис витрат, необхідних для виконання (реалізації) програми (проекту, заходу), за формою, затвердженою розпорядженням голови від 25.07.2018 № 419 «Про проведення конкурсу з визначення програм (проектів, заходів), розроблених інститутами громадянського суспільства, на виконання (реалізацію) яких надається фінансова  підтримка з обласного бюджету».

Опис програми (проекту, заходу) та кошторис витрат, подані на конкурс, повинні відповідати вимогам постанови Кабінету Міністрів України від 11.10.2016 №710 «Про ефективне використання державних коштів».

При плануванні видатків також слід враховувати, що програма (проект, захід) має бути орієнтований на рівний доступ до участі в ньому жінок і чоловіків, у тому числі щодо отримання та поширення будь-якої інформації у молодіжному середовищі.

3) листи-підтвердження органів державної влади, органів місцевого самоврядування та їх виконавчих органів, наукових установ, інститутів громадянського суспільства, інших установ та організацій (в разі їх залучення до виконання (реалізації) програми (проекту, заходу);

4) інформацію про діяльність інституту громадянського суспільства, зокрема досвід виконання (реалізації) програми (проекту, заходу) протягом останніх двох років за рахунок бюджетних коштів та інших джерел фінансування, джерела фінансування інституту громадянського суспільства, його матеріально-технічну базу та кадрове забезпечення.

З метою сприяння соціальній адаптації молоді з числа осіб, які переселилися з тимчасово окупованої території України та районів проведення антитерористичної операції, при плануванні програми (проекту, заходу) слід передбачати їх залучення до організації та проведення заходів.

Відповідальність за достовірність інформації, що міститься у конкурсній пропозиції, несе учасник конкурсу. Конкурсні пропозиції подаються у друкованій та електронній формі та не повертаються учасникові конкурсу.

Прийом конкурсних пропозицій здійснюється Департаментом сім’ї, молоді та спорту облдержадміністрації щодня (крім вихідних і святкових днів) з 8:00 до 17:00 год. (перерва з 13:00 до 14:00) за адресою: м. Чернігів, вул. Шевченка, 7, к. 56, тел.: (0462) 77-44-48, e-mail: [email protected]).

Конкурсні пропозиції приймаються з дня опублікування оголошення до 1 жовтня 2020 року. Конкурс буде завершено протягом 15 днів після затвердження обласного бюджету на 2021 рік.

У разі визнання програми (проекту, заходу) переможцем конкурсу кошторис витрат має бути доопрацьований інститутом громадянського суспільства з урахуванням діючих на момент затвердження кошторису норм та нормативів, цін та тарифів, а також з дотриманням принципу економного витрачання бюджетних коштів та максимальної ефективності їх використання.

Назад