Анонси
 
 
 

 

Назад

Торгівля людьми — проблема громадянина чи всього суспільства?

Торгівля людьми є однією з актуальних проблем сучасного суспільства. Адже в умовах глобалізації, коли кордони між державами часто стають «прозорими», можливість заробити на «живому товарі» стає для багатьох ділків реальною. Як протистояти цьому в умовах, що склалися, обговорили сьогодні, 26 червня, на засіданні Міжвідомчої ради з питань сім’ї, гендерної рівності, демографічного розвитку, запобігання насильству в сім’ї та протидії торгівлі людьми при Чернігівській облдержадміністрації.

Заступник голови облдержадміністрації Наталія Романова, яка керувала роботою засідання, зазначила, що Україна є активною учасницею міжнародного співтовариства, яке докладає зусиль для боротьби з торгівлею людьми. Про це свідчить підписання і ратифікація низки міжнародних Конвенцій та протоколів, а також приведення національного законодавства у відповідність до європейських стандартів.

В Україні створено систему протидії торгівлі людьми та захисту осіб, постраждалих від цього злочину. Зокрема, особа, яка вважає себе постраждалою внаслідок торгівлі людьми, має право звернутися до держадміністрації за місцем свого перебування із заявою про встановлення відповідного статусу, а також до органів Національної поліції — для відкриття відповідного кримінального провадження та притягнення осіб, винних у скоєнні злочину, до відповідальності.

Останніми роками в Україні спостерігається зростання числа жертв експлуатації, зокрема, трудової. За даними Мінсоцполітики (починаючи з 2012 року) серед осіб, яким встановлено відповідний статус, майже 65 % (262 громадян, переважно чоловіків) постраждали від трудової експлуатації.

На сьогодні гостро стоять ще кілька проблем. Серед них — втягнення громадян України у злочинну діяльність із перевезення наркотичних речовин на території інших країн, в тому числі до Росії, та перевезення на морських суднах нелегальних мігрантів до інших країн.

Починаючи з 2014 року значного розголосу набула справа «кур’єрів-експедиторів»: громадян України, в тому числі і мешканців нашої області, вербували та змушували стати міжнародними наркокур׳єрами. У результаті завербовані були затримані правоохоронними органами інших країн. Наразі вони перебувають у місцях позбавлення волі в очікуванні вироків суду.

Директор Департаменту сім’ї, молоді та спорту облдержадміністрації Ніна Лемеш повідомила, що протягом 2013-2018 років 36 особам в області надано статус потерпілих внаслідок торгівлі людьми. 13 осіб — потерпілі від сексуальної експлуатації, 23 — від трудової. Протягом 2018 року статус потерпілих надано чотирьом особам.

За даними оперуповноваженого відділу боротьби зі злочинами, пов’язаними з торгівлею людьми, майора поліції Сергія Стефановського, протягом 2018 року зареєстровано 7 кримінальних справ стосовно торгівлі людьми. Він порадив представникам органів місцевого самоврядування, присутнім на засіданні, донести максимум інформації щодо працевлаштування наших громадян за кордоном. Адже дуже часто саме необізнаність призводить до тяжких наслідків.

Заступник начальника Служби у справах дітей облдержадміністрації – начальник відділу соціального захисту та профілактичної роботи Юлія Оліфіренко вказала на іншу гостру проблему: тільки у 14 з 37 ОТГ створені служби у справах дітей. В інших робота взагалі не проводиться. Беручи до уваги соціально-економічну ситуацію та кількість дітей, що проживають у неблагополучних сім’ях, це може призвести до тяжких наслідків.

Також тривожною тенденцією є фіктивне встановлення батьківства чи фіктивні шлюби жінок, що ведуть асоціальний спосіб життя з іноземцями, які прагнуть українського громадянства. Це, переважно, представники країн Азії та Близького Сходу, які після укладення фіктивного шлюбу мають повне право вчиняти будь-які дії зі своїми дітьми, в тому числі вивозити за кордон без згоди матері.

Наталія Романова закликала посилити співпрацю посадових осіб райдержадміністрацій, відповідальних за проведення процедури встановлення статусу особи, постраждалої від торгівлі людьми, з правоохоронними органами щодо виявлення таких осіб та надання їм відповідного статусу,а також удосконалити систему інформування громадян про проблему торгівлі людьми та попередження потрапляння до сучасного рабства.

У ході засідання виконавчий директор Всеукраїнської благодійної організації «Конвіктус – Україна» Євгенія Кувшинова та Наталія Романова підписали Меморандум про співпрацю між Чернігівською облдержадміністрацією та Всеукраїнською благодійною організацією «Конвіктус Україна».

За інформацією Чернігівської ОДА

 

Назад