Анонси
 
 
 

 

Назад

Всеукраїнська акція «16 днів проти насильства» стартувала на Чернігівщині

На Чернігівщині, 25 листопада, стартувала Всеукраїнська акція «16 днів проти насильства», яка з 1991 року підтримується міжнародною спільнотою, і триватиме до 10 грудня. Аби привернутим увагу громадськості до проблеми подолання насильства, в області заплановано ряд заходів. Про них говорили сьогодні учасники прес-брифінгу в облдержадміністрації.

Як зазначила директор Департаменту сім’ї, молоді та спорту облдержадміністрації Ніна Лемеш, відбудуться «круглі столи», навчальні семінари, тренінги, флешмоби, дискусійні платформи тощо. Основний меседж цьогорічної акції — до насильства не можна ставитися толерантно.

Дати початку та завершення Кампанії вибрані не випадково. Вони створюютьсимволічний ланцюжок, поєднуючи заходи проти насильства стосовно жінок та дії щодо захисту прав людини, підкреслюючи, що будь-які прояви насильства над людиною, незалежно від її статі, є порушенням прав людини.

Шістнадцятиденний період кампанії охоплює наступні важливі дати:

— Насильство не має меж. Це одна з найбільш гострих соціальних проблем в Україні, від якої не застрахована жодна людина. Особливо тяжкі наслідки насильство завдає особистості дитини, яка стала його свідком або жертвою. Про це треба говорити, — переконана заступник голови – керівник апарату ОДА Наталія Романова.

На жаль, реальної статистики постраждалих внаслідок насильства немає, наголошує регіональний координатор взаємодії з громадськістю Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Алла Лепеха: не кожний готовий розповісти свою ситуацію. Іноді просто не знають, куди можна звернутися, а іноді — бояться.

Так, з початку року в Чернігівській області зафіксовано 2176 звернень щодо фактів насильства в сім’ї. Це на 450 випадків менше, ніж в аналогічному періоді 2016 року. Зокрема, близько 92% звернень — від жінок.

Департамент сім’ї, молоді та спорту облдержадміністрації провів серед населення віком 18–35 років анкетування з питань домашнього насильства. Виявилося, що ця проблема торкнулася майже 5% опитаних, при цьому ніхто не звертався за допомогою до правоохоронних органів.

Прикро, але насильниками все частіше стають і діти. Начальник відділу ювенальної превенції управління превентивної діяльності Головного управління Національної поліції в області Ольга Панкратова вважає, що причиною цьому є той факт, що діти, будучи свідками проявів насильства у сім’ї, в більшості поводяться так само, як і дорослі.

Відтак, найперше завдання органів державної влади та громадськості — надати проблемі домашнього насильства публічності, змінити до неї ставлення з боку суспільства та держави.

У прес-брифінгу взяли участь також представники Чернігівської філії Міжнародної ГО «Чернігівський центр здорової молоді» Юлія та Вікторія. У минулому вони самі постраждали від насильства. Та їм вистачило мужності та сил не тільки говорити про пережите, а й допомагати іншим долати подібні проблеми.

Тож насильство можна зупинити. Головне — не мовчати і своєчасно звертатися до компетентних органів.

Читати також: семінар «Інтеграція гендерного підходу в роботу консультативно-дорадчих органів з питань сім’ї, гендерної рівності, демографічного розвитку, запобігання насильству в сім’ї та протидії торгівлі людьми»

За інформацією Департаменту інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації

Назад