Анонси
 
 
 

 

Назад

 «Колективізація та Голодомор 1932–1933 років на Чернігівщині: забуттю і прощенню не підлягає»

Презентація книги про страшні події Голодомору 1932-1933 років на Чернігівщині та зустріч з авторами відбулися 23 листопада, в Обласному молодіжному центрі.

У заході взяли участь науковці, представники громадськості, учнівської та студентської молоді області.

Книгу «Колективізація та Голодомор 1932–1933 років на Чернігівщині: забуттю і прощенню не підлягає» написали чернігівські історики Тамара Демченко та Микола Горох.

Редактором видання виступив відомий в області науковець Олександр Коваленко.

У книзі узагальнено документи і матеріали про причини, перебіг, а також наслідки колективізації та Голодомору 1932–1933 років на Чернігівщині, схарактеризовано селянський рух опору проти політики комуністичної влади.

– Компактна науково-популярна книга про Голодомор 1932-1933 років на Чернігівщині видана через 9 років після виходу фундаментального обласного тому Національної книги пам’яті. Вона не тільки дає можливість зрозуміти масштаби і сутність цього злочину світового рівня, організованого комуністичним режимом, а й, головне, попереджає всіх нас: люди, будьте пильні, таке не повинно повторитися. Єдиний гарант цього — незалежна, демократична Україна, – наголосив модератор заходу, представник Українського інституту національної пам’яті в області Сергій Бутко.

Книга видана коштом обласного бюджету в рамках обласної Програми підтримки розвитку інформаційної та видавничої сфер Чернігівщини на 2016–2020 роки за підтримки Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації.

У підготовці матеріалів видання взяли участь представники Навчально-наукового інституту історії, етнології та правознавства імені О.М. Лазаревського Національного університету «Чернігівський колегіум» імені Т.Г. Шевченка; Українського інституту національної пам’яті; Чернігівської обласної організації Національної спілки краєзнавців України.

Ознайомитись з книгою в електронному вигляді можна за посиланням.

Крім того, учасники зустрічі мали змогу переглянути стрічку українського кінорежисера Олеся Янчука, зняту за мотивами повісті Василя Барки «Жовтий князь». Фільм розкриває злочини сталінсько-більшовицького режиму проти народу України — штучний голод 1932-1933 років. 

За повідомленням Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю облдержадміністрації

Назад