Анонси
 
 
 

 

Назад

Європейський день боротьби із торгівлею людьми

18 жовтня - Європейський день боротьби із торгівлею людьми. Факт його відзначення є нагадуванням про актуальність проблеми торгівлі людьми, а також необхідність б’єднання зусиль для протидії цьому явищу.

Саме тому, сьогодні у Чернігівській облдержадміністрації відбувся прес-брифінг на тему: «Сучасні виклики та шляхи протидії торгівлі людьми» за участю заступника голови – керівника парату обласноїдержавної адміністрації Наталії Романової, заступника директора Департаменту сім’ї, молоді та спорту облдержадміністрації В׳ячеслава Голуба, оперуповноваженого відділу боротьби зі злочинами, пов'язаними з торгівлею людьми Головного управління Національної поліції в області Андрія Рубана, менеджера із зв’язків з громадськістю громадської організації «Ла Страда – Україна» Ольги Дунебабіної, координатора проектів Чернігівського громадського комітету захисту прав людини Наталії Куликової, матері постраждалої особи Ніни Черненко та представників регіональних ЗМІ.

Тема торгівлі людьми не перестає бути надзвичайно актуальною, має глобальний характер. Важливим компонентом у боротьбі з торгівлею людьми є рівень поінформованості населення щодо можливих ризиків потрапляння в тенета рабства, правил безпечної поведінки при працевлаштуванні в Україні і за кордоном. Про це говорилося під час брифінгу учасниками заходу. На жаль, навіть постраждалі з якихось причин часто замовчують факт злочину. Без їхніх свідчень викрити злочинну схему та покарати винних майже неможливо.

Проблема торгівлі людьми є актуальною для Чернігівської області, яка є прикордонним регіоном. Чернігівщина — друга (перше місце — Вінницька та Харківська) в національному рейтингу щодо кількості встановлених статусів особам, які постраждали від торгівлі людьми.

До відповідних структурних підрозділів облдержадміністрації та райдержадміністрацій протягом цього року звернулося 9 заявників для встановлення статусу особи, яка постраждала від торгівлі людьми. За останні п’ять років відповідний статус отримали 30 жителів регіону, 15 чоловіків та 15 жінок. У більшості випадків переважала трудова експлуатація.

Резонансного розголосу набула справа «кур’єрів-експедиторів». Тисячі українців перебувають в місцях позбавлення волі Російської Федерації за розповсюдження наркотичних речовин. До такої пастки потрапив син Ніни Черненко, який довгий час шукав роботу. Йому зателефонували і запропонували високооплачувану вакансію «кур’єра-експедитора» у Росії. Коли він прибув на місце, то виявилося, що кур’єр займається доставкою наркотиків. Зараз його тримають у Московському СІЗО.

Представники органів влади та громадських організацій закликають громадян бути обережними при надходженні пропозицій гарного заробітку за некваліфіковану працю та не соромитися звертатися в державні органи, телефонувати на «гарячі лінії» для отримання консультацій та допомоги.

 

 

Назад