Анонси
 
 
 

 

Назад

30 липня - Всесвітній день протидії торгівлі людьми

У 2013 році Генеральною Асамблеєю Організації Об’єднаних Націй було проголошено 30 липня Всесвітнім днем протидії торгівлі людьми та зазначено, що в цей день необхідно підвищувати рівень поінформованості громадян про глобальну проблему торгівлі людьми і привертати увагу до тяжкого становища жінок, чоловіків і дітей, які постраждали від цього злочину.

Торгівля людьми є надзвичайно глобальною та прибутковою злочинною індустрією в світі. За рівнем доходів вона поступається лише продажам наркотиків та зброї. Жертвами цього злочину стають і жінки, і чоловіки, і діти, які потерпають від його різноманітних форм, серед яких примусова праця, сексуальна експлуатація, примусове жебрацтво, вилучення органів тощо.

Україна є країною походження, транзиту та призначення у торгівлі чоловіками, жінками та дітьми. Зростає проблема внутрішньої торгівлі людьми.

За даними Міжнародної організації з міграції понад 160 000 українців постраждали від торгівлі людьми з 1991 року, що робить Україну одним з найбільших «постачальників» підневільної робочої сили в Європі.

Верховна Рада України 20 вересня 2011 року ухвалила Закон України «Про протидію торгівлі людьми», у якому визначено основні напрями реалізації державної політики, спрямованої на протидію торгівлі людьми; повноваження органів виконавчої влади під час здійснення заходів з протидії торгівлі людьми; механізм запобігання торгівлі людьми, боротьби з нею, надання допомоги та захисту постраждалим особам.

Відповідно до Закону, особи, які постраждали від торгівлі людьми, можуть отримати комплексну психологічну, соціально-педагогічну, соціально-медичну, юридичну, інформаційну, допомогу у працевлаштуванні та перекваліфікації та інші види допомоги в одному з діючої мережі центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді або центрів соціально-психологічної допомоги.

Особа, яка постраждала від торгівлі людьми на території України та громадяни України, які постраждали від торгівлі людьми на території іншої держави, мають однакові права.

Надання допомоги особі, яка постраждала від торгівлі людьми, не залежить від:

- звернення такої особи до правоохоронних оганів та її участі у кримінальному процесі;

- наявності у такої особи документа, що посвідчує особу.

Торгівля людьми заборонена і карається законом України за статтею 149 Кримінального кодексу України.

Міністерством соціальної політики у співпраці з міжнародними громадськими організаціями виготовлено відеоролики з протидії торгівлі людьми. Відеоролики доступні для перегляду:

«Зупинимо дитяче жебракування разом

«Зупинимо торгівлю людьми разом!»

Перелік організацій у Чернігівській області, до яких можна звернутися за консультацією та допомогою:

Департамент сім`ї, молоді та спорту Чернігівської обласної державної адміністрації(структурний підрозділ облдержадміністрації, відповідальний за проведення процедури встановлення статусу особи, яка постраждала від торгівлі людьми)

Контактний телефон: (0462)674-514

Відділ боротьби зі злочинами, пов’язаними з торгівлею людьми Головного управління Національної поліції в Чернігівській області

Контактний телефон: (0462)619-811

Чернігівський обласний центр соціальних служб для сім`ї, дітей та молоді

Контактний телефон: (04622)774-825

Служба у справах дітей Чернігівської обласної державної адміністрації

Контактний телефон: (0462)674-638

Чернігівський громадський комітет захисту прав людини

Контактний телефон: (0462)612-532

Відповідні структурні підрозділи райдержадміністрацій

Назад