Анонси
 
 
 

 

Назад

Насильство в сім'ї та торгівля людьми - тема обговорення на Міжвідомчій раді при обджержадміністрації

12 липня відбулося чергове засідання Міжвідомчої ради з питань сім’ї, гендерної рівності, демографічного розвитку, запобігання насильству в сім’ї та протидії торгівлі людьми при облдержадміністрації, яку очолює заступник голови – керівник аппарату облдержадміністрації Наталія Романова.

Питання, які обговорювалися на засіданні ради, присвячені проблемі домашнього насильства, особливо стосовно жінок і дітей, торгівлі людьми та дотриманню прав людини у сфері трудових відносин.

Розпочинаючи Міжвідомчу раду, Наталія Романова наголосила на актуальності розгляду питання щодо протидії такому явищу, як торгівля людьми, яке є прямим порушенням прав людини. Звернула увагу на важливості вирішення проблем насильства в сім’ї, яке широко розповсюджено у буденному житті, від якого, в першу чергу, страждають жінки і діти.

Стан організації роботи з питань протидії домашньому насильству та надання допомоги потерпілим від насильства проаналізувала Ніна Лемеш, директор Департаменту сім’ї, молоді та спорту облдержадміністрації. Вона поінформувала, що згідно з даними міжвідомчої статистики протягом І півріччя 2017 року в області зафіксовано 1604 звернення до правоохоронних органів щодо фактів насильства в сім’ї. Однак ці дані не можна вважати абсолютно точними, оскільки вони фіксують лише ті випадки, в яких було офіційне звернення до органів поліції та виконавчої влади. Масштаби випадків вчинення насильства набагато більші.

За інформацією представника Управління превентивної діяльності ГУНП в області впродовж року на осіб, які скоїли домашнє насильство, складено 1317 адміністративних протоколів. На обліку правоохоронних органів перебуває 1769 осіб з приводу вчинення насильства в сім’ї.

Про роботу, спрямовану на профілактику насильства щодо дітей та надання допомоги таким дітям, доповіла заступник начальника Служби у справах дітей облдержадміністрації Юлія Олифіренко. Вона зауважила, що незважаючи на комплекс превентивних заходів, які постійно проводяться службами у справах дітей, проблема насильства щодо дітей не втрачає своєї актуальності. На даний час на обліках служб перебуває 29 дітей, які зазнали насильства в сім’ї. Жертвами жорстокого поводження з боку членів сім’ї стали 12 дітей.

Також у ході засідання присутні заслухали інформації про взаємодію суб’єктів міжвідомчої взаємодії, які здійснюють заходи у сфері протидії домашньому насильству, у Носівському та Ніжинському районах області.

Про механізм взаємодії суб’єктів у Чернігівській області, які здійснюють заходи у сфері протидії торгівлі людьми, говорила начальник відділу з питань сім’ї та гендерної політики Департаменту сім’ї, молоді та спорту облдержадміністрації Руслана Нагорна. За її словами у поточному році до Департаменту сім’ї, молоді та спорту облдержадміністрації, Чернігівської та Куликівської райдержадміністрацій звернулося 7 осіб про встановлення їм статусу особи, яка постраждала від торгівлі людьми. На сьогоднішній день всім особам встановлено відповідний статус.

Окрім того, на засіданні ради говорилося про вжиті заходи Управлінням Держпраці у Чернігівській області щодо попередження порушень законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно-правових актів.

«Вирішення розглянутих на засіданні питань потребує посилення міжсекторальної взаємодії всіх суб’єктів, на яких покладено завдання здійснення заходів сімейної політики, протидії торгівлі людьми та у сфері трудових відносин», - наголосила заступник голови облдержадміністрації Наталія Романова, підсумовуючи результати роботи Міжвідомчої ради.


Назад