Анонси
 
 
 

 

Назад

Відбулося засідання Міжвідомчої ради з питань сім’ї, ґендерної рівності, демографічного розвитку, запобігання насильству в сім’ї та протидії торгівлі людьми при облдержадміністрації

17 лютого 2017 року під головуванням заступника голови-керівник апарату облдержадміністрації Наталії Романової відбулося засідання Міжвідомчої ради з питань сім’ї, ґендерної рівності, демографічного розвитку, запобігання насильству в сім’ї та протидії торгівлі людьми при облдержадміністрації.

Директор Департаменту сім’ї, молоді та спорту облдержадміністрації Ніна Лемеш проінформувала щодо виконання заходів Комплексної обласної програми підтримки сім’ї, забезпечення ґендерної рівності та протидії торгівлі людьми протягом 2013-2016 років.

За чотири роки дії Комплексної програми на Чернігівщині склалася тенденція до збільшення кількості повних багатодітних родин. Всього в області проживає 6874 багатодітних сімей, в яких виховується 23205 дітей.

Для покращення умов проживання у рамках програми продовж 2014 – 2016 років забезпечено 168 багатодітних родин та витрачено більше 1,4 мільйона гривень. Кошти спрямовувалися на придбання побутової техніки та меблів для багатодітних родин та необхідних речей для сімей загиблих учасників АТО.

З метою посилення уваги до проблем народжуваності і зміцнення інституту сім’ї, проводилися заходи щодо вшанування жінок, яким присвоєно почесне звання України «Мати-героїня». У 2016 році Указами Президента України 36 жінкам присвоєно почесне звання «Мати-героїня». У 2015 році – 46 жінок, у 2014 році – 41 жінці, у 2013 році – 351 жінці.

Значну увагу приділялось заходам із запобіганню домашнього насильства в сім’ї. Наталія Романова зазначила, що дуже вдалою на цю тему видалася акція «Ця рука ніколи не вдарить!». Протягом 2016 року в області зафіксовано на 11% менше звернень у порівнянні з аналогічним періодом 2015 року. Отже, спостерігається тенденція спаду.

Питання протидії торгівлі людьми залишається важливим і проблемним. В рамках реалізації програми проводилися систематичні інформаційні заходи, спрямовані на підвищення обізнаності громадян щодо способів уникнення потрапляння в ситуацію торгівлі людьми та можливостей отримання допомоги. Всього в області 21 особі (7 жінок та 14 чоловікам) встановлено статус особи, що постраждала від торгівлі людьми. Чернігівська область займає друге місце в Україні після Закарпатської області щодо кількості встановлених статусів особам, постраждалим від торгівлі людьми.

Результативним є те, що до організації заходів спрямованих на підтримку сім’ї, зокрема сімей загиблих учасників АТО, утвердження сімейних цінностей в суспільстві, протидію домашньому насильству долучаються не лише відповідні державні установи, а й громадські організації.

В подальшому проведення системної та скоординованої роботи в області з питань підтримки та розвитку сім’ї, запобіганню та протидії домашньому насильству, торгівлі людьми, утвердження гендерної рівності сприятиме затвердження відповідної Комплексної обласної програми на 2017-2020 роки.

Учасники Міжвідомчої ради розглянули та схвалили проект відповідної програми до 2020 року, який планують винести на затвердження на найближчу сесію обласної ради.

Назад