Анонси
 
 
 

 

Назад

З 1 грудня в Чернігівській області стартував ХІІІ Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини DocudaysUA. Фестиваль мандруватиме Чернігівщиною з 1 по 16 грудня 2016 р.

Цьогорічні покази Docudays UA об’єднані темою «Крізь ілюзії», адже сьогодні країни й народи прощаються з багатьма своїми ілюзіями. Руйнується ілюзія про стабільність того світовлаштування, про яке разом домовилися сильні демократичні країни. Розвіялася ілюзія всього світу про слабкість України й нездатність українців до самоорганізації. Перед українцями, своєю чергою, постало фундаментальне питання: чи не час владі й суспільству позбавитися ілюзії, що країну можна реформувати без змін базових відносин в економічній, соціальній та культурній сферах.

Docudays UA– єдиний в Україні міжнародний фестиваль документального кіно про права людини. Він є неполітичний і некомерційний, проходить щороку впродовж останнього тижня березня у Києві. Організатори фестивалю: Українська Гельсінська спілка з прав людини, громадська організація «Південь», Херсонський обласний фонд милосердя і здоров’я, громадська організація «Центр сучасних інформаційних технологій та візуальних мистецтв».

Кожного року, восени, Docudays UA традиційно презентує найкращі фільми в регіонах України під час Мандрівного фестивалю. Покази тривають з жовтня до грудня (включно). Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA проходить за підтримки Посольства Швеції в Україні.

Місія Мандрівного фестивалю – створювати можливості для кожної людини в Україні дивитися найталановитіше та найактуальніше документальне кіно з усього світу. Таким чином ми сприяємо розвитку критичного мислення, формуванню активної громадянської позиції та ставленню до людської гідності як до найвищої цінності. Реалізуючи нашу місію, ми сприяємо популяризації й розвитку документального кіно та підвищенню рівня дотримання прав людини в Україні.

Мета Мандрівного фестивалю – сприяти популяризації й розвитку документального кіно та підвищенню рівня дотримання прав людини в Україні. Окрім звичних показів документального кіно в освітніх закладах та держустановах (яких заплановано більше 40) впродовж грудня в Чернігові планується провести 3 публічні покази. Згідно запланованому графіку, 8 грудня в культурно-діловому центрі «Світогляд» (проспект Перемоги, 108а) відбудеться показ фільму німецького режисера, Стефана Кессіоглу, «Тягар доказів», також прес-сніданок з відомими правозахисниками України, під час якого гості та мешканці Чернігова зможуть поспілкуватись з ними на тему захисту прав людини та дізнатись про кращі практики в цьому питанні. Захід почнеться об 11:00.

Наступний відкритий показ відбудеться в Чернігівській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. В.Г. Короленка (проспект Миру, 21). О 11:00 розпочнеться фільм канадських режисерів Рея Клонскі та Марка Леймі «Девід і я», який допоміг виправдати і звільнити помилково засуджену до тривалого позбавлення волі людину – головного героя цього фільму. Після завершення фільму для глядачів буде проведена дискусія з експертом.

І фінальний захід – урочисте закриття фестивалю в Чернігові відбудеться у формі вечірки 16 грудня о 18:00. Буде показано фільм українського режисера Миколи Дондюка «Все йде за планом» про боротьбу київських активістів з незаконною забудовою. В неформальному спілкуванні, після завершення фільму, учасники заходу зможуть обговорити схожі проблеми в Чернігові і, можливо, знайти партнерів та напрацювати план для її вирішення. Долучитись до заходу можна буде, прийшовши до кафе «Предслава», за адресою проспект Перемоги, 93.

За межами міста Чернігова відкриті покази документального кіно планується у Ніжині, де глядачам презентують вже відомий чернігівцям фільм Аліси Коваленко та Любові Дуракової «Аліса в країні війни» (показ відбудеться 7 грудня, 0 17:00, у культурно-освітньому центрі «Юність» у Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя, який виступає партнером заходу. Центр знаходиться за адресою вул. Воздвиженська, 3) та у Прилуках, де також представлять фільм Миколи Дондюка «Все йде за планом» (показ відбудеться 9 грудня, о 13:00, у Прилуцькому краєзнавчому музеї імені В. І. Маслова, по вул. Київська, 277. Партнер заходу – Прилуцька гімназія № 5 імені В.А. Затолокіна).

Вхід на всі заходи в рамках фестивалю вільний. Про його новини, покази буде повідомлено додатково, тож слідкуйте за інформацією на веб-ресурсах Громадської організації «МART», Чернігівського громадського комітету захисту прав людини а також на офіційному веб-сайті Мандрівного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA

Назад