Анонси
 
 
 

 

Назад

Оздоровлення дітей - 2016 підсумовано. Підготовку до оздоровлення – 2017 розпочато

Обласна міжвідомча комісія з питань організації оздоровлення та відпочинку дітей підбила вчора на своєму засіданні підсумки сезону поточного року.

Розпочалася робота комісії з приємного: заступник голови – керівник апарату облдержадміністрації Наталія Романова, яка керувала роботою комісії, вручила відзнаки облдержадміністрації представникам районів та керівникам дитячих закладів, де влітку цього року найкраще було організовано оздоровлення та відпочинок дітей.

Директор Департаменту сім’ї, молоді та спорту облдержадміністрації Ніна Лемеш поінформувала присутніх про показники, яких вдалося досягти у цьому напрямку.

Цього літа на Чернігівщині працювали 476 закладів відпочинку: 475 таборів з денним перебуванням, одне наметове містечко та 22 дитячих заклади оздоровлення.

Попри те, що оздоровча кампанія вже другий рік поспіль проводиться без фінансової підтримки з Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, в області вдалося збільшити фінансування з інших джерел майже на 5 мільйонів гривень у порівнянні з минулим роком. У цілому ця цифра становить 45 мільйонів гривень: 20,2 мільйона – кошти обласного бюджету, 11,9 мільйона – з місцевих бюджетів, 12,9 мільйона – позабюджетні кошти.

Проте, як прозвучало у доповіді, на місцях по-різному поставилися до оздоровлення дітей. Якщо у Варвинському, Бахмацькому, Бобровицькому, Ічнянському, Чернігівському, Куликівському районах та у місті Чернігові значно збільшили його фінансування, то у Сосницькому, Корюківському, Козелецькому районах та у місті Прилуках — суттєво скоротили.

У цілому по області, станом на 20 жовтня, послуги з оздоровлення та відпочинку отримало 50856 дітей — 52,9% загальної кількості. Минулого року цей показник був на рівні 50,8%. І знову, як і з фінансуванням, ситуація з кількістю оздоровлених дітей в районах нерівнозначна.

      

Як зазначила Ніна Лемеш, при організації оздоровлення та відпочинку особливу увагу було приділено дітям соціально вразливих категорій.

      

Значна робота проведена у цьому напрямку й обласним відділенням Дитячого фонду України. Зокрема, завдяки їх зусиллям у Італії та Іспанії оздоровилися 360 дітей з Чернігівщини.

Також у вересні цього року, 45 дітей із родин загиблих військовослужбовців, учасників бойових дій та внутрішньо переміщених осіб відпочивали у Хорватії на запрошення Посольства України у цій республіці.

Традиційно гостинно в області приймали на оздоровлення дітей із прифронтової зони Донецької та Луганської областей України. Цього року 50 дітей з Сєвєродонецька Луганської області відпочили у дитячому закладі імені Щорса Сосницького району. А 100 дітей з м. Попасної Луганської області — у дитячому закладі оздоровлення та відпочинку імені Батюка на Ніжинщині.

Підсумовуючи свій виступ, Ніна Лемеш наголосила на необхідності абсолютного виконання заходів обласної та відповідних місцевих програм оздоровлення та відпочинку дітей, ретельної підготовки закладів та педагогічних колективів до нового оздоровчого сезону.

— При організації відпочинку маємо подбати не лише про його безпеку та фізичну загартованість дітей, а й про їх духовне, національно-патріотичне виховання. Маємо чудові приклади такого виховання у закладах області, тому потрібно ширше використовувати цей досвід, — наголосила під час обговорення питання заступник голови – керівник апарату облдержадміністрації Наталія Романова.

Начальник управління освіти і науки облдержадміністрації Микола Конопацький запропонував упровадити профільні та тематичні зміни у дитячих закладах відпочинку. Це буде і цікавіше, і корисніше для дітей. Таку думку начальник управління освіти і науки обґрунтував конкретними прикладами з цьогорічного досвіду освітян, набутого в ході роботи Чернігівської обласної літньої школи для обдарованих та талановитих дітей, де перша зміна працювала у форматі англомовного табору, а друга — у дусі національно-патріотичного виховання.

Микола Конопацький поінформував також про роботу, проведену освітянами для організації оздоровлення дітей.

За його словами, кількість оздоровлених цьогоріч школярів порівняно з минулим роком не змінилася. Таких дітей в області 2304.

В Управлінні освіти області не задоволені такою ситуацією і пояснюють її зависокою вартістю путівок, що не дає багатьом батькам можливості їх оплатити. Цього року максимальна вартість путівки склала 3500 гривень у ЗОВ «Дружба» Сновського району, мінімальна – 1987 гривень у ЗОВ «Десна» Борзнянського району. Тому, на переконання Миколи Конопацького, необхідно шукати шляхи здешевлення вартості путівок для батьків.

З іншою проблемою стикнулися в Управлінні охорони здоров’я. Як поінформував заступник начальника Управління Володимир Пулін, не всі безкоштовні путівки на оздоровлення у дитячих закладах області знаходять своїх власників у районах і залишаються невикористаними. Наталія Романова назвала таку ситуацію неприпустимою, наполегливо радила представникам райдержадміністрацій долучитися до вирішення цього питання і взяла його під свій особистий контроль.

Під час розширеного засідання комісії було детально проаналізовано проблеми й здобутки минулого оздоровчого сезону, намічено плани на майбутнє. Вже у березні 2017 року комісія планує проаналізувати черговий етап підготовки закладів області до безпечного і змістовного відпочинку й оздоровлення дітей.

Подяку голови Чернігівської обласної державної адміністрації оголошено:

- Купцову Валерію Володимировичу – голові правління ЗАТ «Чернігівський автозавод» – за надану допомогу в організації поїздки групи дітей Чернігівської області із сімей учасників антитерористичної операції та внутрішньо переміщених осіб до Республіки Хорватія;
- Варвинській районній державній адміністрації – за якісну підготовку та проведення літньої оздоровчої кампанії 2016 року;
- колективу позаміського оздоровчого табіру «Зміна» Чернігівського району – за зайняте І місце в огляді-конкурсі на кращий дитячий заклад оздоровлення та відпочинку області в номінації «Кращий заклад оздоровлення»;
- колективу сезонного дитячого закладу оздоровлення та відпочинку «Полісяночка» Городнянського району – за зайняте ІІ місце в огляді-конкурсі на кращий дитячий заклад оздоровлення та відпочинку області в номінації «Кращий заклад оздоровлення»;
- колективу дитячого закладу оздоровлення та відпочинку «Деснянка» Куликівського району – за зайняте ІІІ місце в огляді-конкурсі на кращий дитячий заклад оздоровлення та відпочинку області в номінації «Кращий заклад оздоровлення»;
- колективу пришкільного табору відпочинку «Сонечко» з денним перебуванням дітей Ніжинського району – за зайняте І місце в огляді-конкурсі на кращий дитячий заклад оздоровлення та відпочинку області в номінації «Кращий заклад відпочинку»;
- колективу пришкільного оздоровчого табору з денним перебуванням «Веселка» Коропського району – за зайняте ІІ місце в огляді-конкурсі на кращий дитячий заклад оздоровлення та відпочинку області в номінації «Кращий заклад відпочинку»;
- колективу пришкільного табору з денним перебуванням «Струмочок» Корюківського району – за зайняте ІІІ місце в обласному огляді-конкурсі на кращий дитячий заклад оздоровлення та відпочинку області в номінації «Кращий заклад відпочинку».

                                                                        За інформацією Чернігівської ОДА

Назад