Анонси
 
 
 

 

Назад

30 липня – Всесвітній день боротьби з торгівлею людьми

Серед найстрашніших порушень прав людини в сучасному світі є злочин, який має багато назв – «біле рабство», «торгівля людьми», «контрабанда людьми». За даними Міжнародної організації праці, понад 21 мільйон людей у всьому світі є жертвами примусової праці. Чоловіки, жінки та діти потрапляють до рук работорговців як у своїх країнах, так і за кордоном.

Дана проблема залишається актуальною і для України. За даними дослідження МОМ з 1991 року понад 160 000 українців постраждали від торгівлі людьми, що робить Україну однією з основних країн походження, постраждалих від сучасного рабства в Європі.

Всесвітній день боротьби з торгівлею людьми заснований Генеральною Асамблеєю Організації Об'єднаних Націй в 2013 році та відзначається в системі міжнародних днів ООН 30 липня. В Чернігівській області налагоджена взаємодія між суб’єктами, які здійснюють заходи у сфері протидії торгівлі людьми, а саме : Департаментом сім’ї, молоді та спорту облдержадміністрації, відділом боротьби зі злочинами, пов’язаними з торгівлею людьми, Головного управління Національної поліції в Чернігівській області, обласним центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді та громадською організацію «Чернігівський громадський комітет захисту прав людини».

З метою створення якісного та безпечного середовища для життєдіяльності населення в області діє Комплексна обласна програма підтримки сім’ї, забезпечення гендерної рівності та протидії торгівлі людьми на період до 2016 року. На даний час розробляється проект програми на майбутні роки.

Всього в Чернігівській області встановлено 21 статус особам, які постраждали від торгівлі людьми. Усім особам, яким встановлено статус, надано реабілітаційну допомогу, що включає:

-психологічну та соціально-педагогічну допомогу;
-допомогу в проведенні медичного обстеження та лікування;
-допомогу в оформленні необхідних документів, що засвідчують особу;
-допомогу в отриманні освіти, кваліфікації, перекваліфікації або працевлаштуванні;
-одноразову матеріальну допомогу для вирішення першочергових потреб.

З нагоди відзначення 30 липня Всесвітнього дня боротьби з торгівлею людьми та з метою підвищення обізнаності всіх верств населення, особливо груп «ризику» щодо торгівлі людьми, Департаментом сім’ї, молоді та спорту облдержадміністрації виготовлено плакати кількістю 3000 екземплярів з інформацією про ризики потрапляння в ситуацію торгівлі людьми та можливості отримання допомоги. Інформаційний матеріал, розповсюджено в центрах зайнятості, центрах соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, територіальних підрозділах міграційних служб, поліції, навчально-виховних, медичних закладах області, в приміщеннях сільських та селищних рад, а також на офіційних сайтах райдержадміністрацій та відповідних рад.

Для тих, хто мріє отримати гарну роботу за кордоном, слід звернути увагу на те, що торгівці людьми діють через агенції з працевлаштування, фірми шоу-бізнесу та служби знайомств. Також вони розміщують брехливі оголошення в газетах та на стендах, звертаються з пропозиціями просто на вулиці, допомагають матеріально, щоб затягнути людину в боргову кабалу.

Пам’ятайте, що жертвами стають як жінки, так і чоловіки, а також неповнолітні діти.

Якщо Ви або Ваші знайомі вирішили поїхати за кордон:

- перевірте запропонований контракт на працевлаштування або навчання за кордоном у спеціаліста; - зробіть декілька фотокопій паспорту, візи та інших документів, пов’язаних із поїздкою, для Вас та Ваших близьких; - підтримуйте постійний зв’язок з родичами під час перебування за кордоном; - довіряйте документи лише уповноваженим особам (працівникам прикордонних служб, поліції тощо), ні в якому разі не залишайте свій паспорт у якості застави або «для реєстрації».

Назад